#Brexit

Ongekend: Franse minister bikkelhard over Boris Johnson

14 juli 2016Leestijd: 2 minuten

De nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson hoeft in elk geval niet op een hartelijk ontvangst te rekenen in Frankrijk. Zijn Franse collega Jean-Marc Ayrault noemt hem een ‘leugenaar’.

‘In de Brexit-campagne loog hij het volk voor en nu staat hij met zijn rug tegen de muur,’ zei een furieuze Ayrault op de Franse radio donderdag. Maar ‘het verbaast mij allemaal niets’.

Politieke chaos na de Brexit

Volgens de bewindsman zegt de in zijn ogen heel opmerkelijke benoeming veel over de huidige politieke chaos in Groot-Brittannië na de Brexit. De Franse woorden betekenen weinig goeds voor de sfeer tijdens EU-toppen. ‘Ik heb een partner nodig die betrouwbaar en geloofwaardig is en met wie ik kan onderhandelen.’ De Duitse bondskanselier Angela Merkel houdt zich op de vlakte over de benoeming van Johnson als de Britse buitenlandchef.

Maar haar minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier volgde wel de Franse lijn. Hij noemde Johnsons gedrag in de aanloop naar het EU-referendum op 23 juni ungeheuerlichdat zo veel betekent als schandalig. De Zweedse oud-premier Carl Bildt –  had gehoopt dat het nieuws een grap was. De woordvoerder van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken reageerde lachend.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uitspraken over buitenlandse politici

De aanstelling van Johnson kan nog wel eens tot meer hoongelach leiden. In het verleden maakte hij diverse buitenlandse leiders en politici belachelijk. Zo was er een sarcastisch gedicht over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, waar hij overigens wel een prijs voor won. Over Hillary Clinton – misschien wel de nieuwe president van de Verenigde Staten, zei hij dat zij ‘net een sadistische verpleegster (is) in een psychiatrische inrichting’.

‘Brexiteer’ Johnson zal overigens nauwelijks onderhandelen over de door hem gewenste Brexit. De kersverse premier Theresa May heeft daartoe David Davis aangesteld, een 67-jarige Conservatief met veel ervaring. Hij was al een staatssecretaris van Europese Zaken in de jaren negentig.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.