#Turkije

Erdogan: ‘Leger ondergaat drastische hervorming’

21 juli 2016Leestijd: 2 minuten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan behandelt de Gulen-beweging als ‘iedere andere terroristische organisatie’. De Turkse inlichtingendiensten hebben volgens hem bovendien een aantal belangrijke fouten gemaakt in aanloop naar de mislukte militaire coup van afgelopen vrijdag.

Het leger zal onderworpen worden aan een ‘grondige en snelle herstructurering’, zegt hij in een interview met persbureau Reuters.

Nieuwe staatsgreep is mogelijk

Erdogan geeft toe dat een nieuwe staatsgreep tot de mogelijkheden behoort, maar waarschuwt wel dat de Turkse regering ‘waakzamer’ is. ‘Het is mij heel duidelijk geworden dat er hiaten en beperkingen bestaan in onze inlichtingendiensten, het heeft geen zin om dat te ontkennen of te verbergen,’ aldus Erdogan.

De president zegt verder ook dat er geen verdere obstakels bestaan om de noodtoestand, die hij woensdag uitriep, verder te verlengen als dat nodig is.

EU kritiseert noodtoestand

EU-landen hebben hun kritiek geuit op de noodtoestand, en waarschuwen dat Turkije de toestand niet moet misbruiken om mensenrechten te schenden. Turkije besloot donderdag ook het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens tijdelijk op te schorten, en zegt daarmee het voorbeeld van Frankrijk te volgen. Dat land schortte bepaalde delen uit het EVRM op in navolging van de aanslagen in Parijs van afgelopen november.

De beweging van de islamitische prediker Fethullah Gulen is ‘terroristisch’,  herhaalde Erdogan, en ‘zal ook zo worden behandeld’. Hij vergelijkt de beweging met de Koerdische PKK, waar de regering al decennialang mee in de clinch ligt.

‘We blijven tegen hen vechten, waar ze ook zijn,’ zegt hij over de Gulenisten. De prediker ontkent zelf iets te maken te hebben gehad met de mislukte staatsgreep.

 

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.