buitenland

Duitsland wil ‘argwaan naar migranten’ temperen na bijlaanval Würzburg

20 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Na de aanval in de trein vlakbij de Duitse stad Würzburg maakt de Duitse regering zich zorgen over eventuele vervolgaanvallen. Duitsland weigert echter met de vinger naar de migrantenstroom van meer dan 1 miljoen te wijzen.

De anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland kritiseerde opnieuw het opendeuren-beleid van de Duitse bondskanselier, nadat een 17-jarige ‘Afgaan’ maandag in de trein vier mensen uit Hong Kong verwondde met een bijl en een mes.

Aanval was wel gericht

De aanval werd eerder afgedaan als een individuele daad door een ‘uitzinnige gek’, maar wordt nu door de Duitse autoriteiten als gerichte terreuraanval onderzocht. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) eiste de aanval dinsdag op. Bovendien verscheen een IS-video van de jongen, waarin hij dreigingen maakt en oproept tot aanvallen op het westen.

‘Je kan niet zeggen dat er geen link is tussen vluchtelingen en terrorisme, maar de dreiging was altijd al groot en dat blijft ook zo, ongeacht de vluchtelingenkwestie,’ verklaart de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière woensdag tijdens een persconferentie.

Ook Steffen Seibert, woordvoerder van de Duitse regering, dringt er bij de bevolking op aan om geen ‘algemene argwaan’ te hebben jegens migranten.

Geïnspireerd door propaganda

De Afgaan, die enkele weken geleden als asielzoeker Duitsland binnenkwam, lijkt na nadere inspectie uit Pakistan te komen, zegt De Maizière. Hij liet zich bij de grensovergang bij Passau, op de Oostenrijkse grens, registreren als asielzoeker in Duitsland.

Na zijn brute aanval op passagiers, ontvluchtte de jongen, die in de IS-video Mohamed Riyad wordt genoemd, de trein en verwondde daarbij nog een lokale bewoner. De videoboodschap is volgens de Duitse regering authentiek, en is een ‘klassieke afscheidsboodschap van een zelfmoordterrorist’.

De politie trof een handgemaakte IS-vlag in de kamer van de 17-jarige, en daarbij ook een brief aan zijn vader. ‘Bid voor mij dat ik wraak kan nemen op deze ongelovigen, en bid voor mij dat ik naar de hemel ga,’ schrijft hij onder meer in de brief. De jongen woonde bij een pleeggezin en had een bijbaantje bij een bakker.

De autoriteiten onderzoeken of er meer mensen betrokken zijn geweest bij de aanslag, en heeft een aantal mensen op het oog die vermoedelijk deel uitmaken van een ‘buitenlands terreurnetwerk’. Toch is deze aanval volgens Duitse autoriteiten nog altijd een ‘lone wolf’-aanval, en werd de dader slechts geïnspireerd door propaganda van IS.

Ook moslims moeten meewerken

De Maizière dringt aan op de medewerking van de moslimgemeenschap in Duitsland in de strijd tegen terreur. ‘Zij moeten ook een bijdrage leveren aan integratie, aan preventie, en aan het opsporen van radicalisering in een vroeg stadium’.

Volgens De Maizière heeft de Duitse regering het afgelopen jaar extra veiligheidsmaatregelen ingesteld, maar ‘is Duitsland,  net als verschillende EU-landen en de hele EU, ook een doelwit van het internationaal terrorisme’. De Duitse bevolking moet volgens hem rekening houden met meer politieagenten op straat, en meer videosurveillance in de openbare ruimte.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.