buitenland

Coup Turkije is neergeslagen, Erdogan zweert wraak

16 juli 2016Leestijd: 2 minuten

De poging om de Turkse regering omver te werpen, lijkt zaterdagochtend te zijn uitgedraaid op een mislukking. De Turkse premier Binali Yildirim, die de poging tot staatsgreep gisteren nog wereldkundig maakte, zegt dat de situatie grotendeels onder controle is.

De krijgsmacht grotendeels trouw te zijn aan de regering. Turkse soldaten die gisteren nog de Bosporusbrug tussen het Europese en het Aziatische deel van Istanbul bezetten, hebben zich zaterdagmorgen overgegeven.  Op tv-beelden is te zien hoe tientallen van hen met geheven handen in gelid van hun tanks weglopen.

Erdogan spreekt van hoogverraad

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die gisteren nog in geen velden of wegen te bekennen was – tot hij de natie toesprak via een smartphone – landde na de aankondiging van de premier op de luchthaven van Istanbul, waar hij werd opgewacht door aanhangers. Hij zei op de luchthaven  Atatürk dat de coupplegers hun straf niet zullen ontlopen. De coupplegers hebben volgens hem hoogverraad gepleegd. Erdogan zei onder meer dat geen enkele kracht de wil van het volk kan breken.

Verder kondigde hij een zuivering aan in de Turkse strijdkrachten. Hij herhaalde zijn beschuldiging dat de schuldigen achter de couppoging moeten worden gezocht in kringen van de Gülenbeweging. ‘Sommige militairen hebben hun orders uit Pennsylvania gekregen,’ zei Erdogan, verwijzend naar de Amerikaanse thuishaven van zijn politieke tegenstander, de geestelijke Fethullah Gülen – zijn vroegere vriend, maar thans aartsrivaal.

Dodental stijgt na coup

Hij wil dat zijn aanhangers pas de pleinen verlaten als alles weer normaal is.  Volgens hem is het duidelijk wie het volk als president heeft gekozen en wat de democratisch gekozen regering is. De mislukte couppoging is gepaard gegaan met veel bloedvergieten. Werd eerst nog een dodental gemeld van 42, intussen is dat getal al gestegen tot minstens 60.

Dat aantal kan nog flink oplopen, aangezien de rebellerende militairen in een e-verkondigen dat zij vastberaden zijn om door te vechten. De bevolking wordt opgeroepen binnen te blijven. De coupplegers noemen zichzelf de Vrede Thuis Beweging (Peace at Home Movement).

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.