#Brexit

Cameron deed beroep op Merkel om Brexit af te wenden

23 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Daags voordat het referendum over een Brexit – een Brits vertrek uit de Europese Unie – werd gehouden, zou de voormalige premier David Cameron bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel beroep hebben gedaan over het vrije verkeer van personen. Immigratie speelde een sleutelrol bij het referendum.

Toen uit de peilingen bleek dat immigratie voor veel Britten een pijnpunt vormde, zou Cameron Merkel hebben gebeld om te vragen of zij en andere EU-leiders bereid zouden zijn om concessies te doen met betrekking tot het vrije verkeer van personen als de Britten tegen een Brexit zouden stemmen, meldt BBC zaterdag.

Geen compromissen mogelijk

Binnen het voorstel van Cameron zouden Merkel, de Franse president François Hollande, voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker allen hun handtekening zetten onder een verklaring waarin de Britten (nog meer) uitzonderingen zouden kunnen bedwingen op het vrije verkeer van personen.

Het idee werd toen op de lange baan geschoven, waarna Merkel tijdens een EU-top tegen Cameron zou hebben gezegd dat er geen compromissen kunnen worden gesloten over het vrije verkeer van personen. Andrew Cooper, een van de campagnegenoten van Cameron, verklaarde daarna dat het Remain-kamp had gefaald in het bedaren van de angsten  van het publiek over immigratie.

‘De mensen willen simpelweg dat wij onze de volledige controle hebben over onze grenzen, en over de mensen die dit land binnenkomen,’ zei hij tegen de Britse omroep.

Volgens hem had het Remain­-kamp niet echt een keus, omdat er geen compromissen met de EU konden worden gesloten op dat gebied. ‘Onze enige optie was om steeds weer de economische risico’s aan te halen,’ aldus Cooper.

Immigratie blijft belangrijk punt

Nog steeds is immigratie een van de belangrijkste onderwerpen van de Brexit-onderhandelingen. De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken en ex-burgemeester van Londen Boris Johnson zei eerder dat hij geen enkele twijfels heeft dat de Britten en de EU tot een overeenkomst  kunnen komen waarbij het vrije verkeer wordt geschrapt maar Groot-Brittannië wel toegang houdt tot de interne markt van de EU.

De onderhandelingen beginnen formeel in september. De nieuwe Britse premier Theresa May zal in samenwerking met de speciale Brexit-minister David Davis verantwoordelijk zijn voor de onderhandelingen.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.