Bangladesh ontkent IS, maar wie pleegden dan aanslag?

04 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Bangladesh werd getroffen door een enorme aanslag - bron:AFP

Daags na de gijzeling en aanval door een groep terroristen in Bangladesh zijn er nog altijd veel vragen. Wie zijn nu precies de daders? Volgens de regering in Dhaka is in elk geval een ding helder: het was niet Islamitische Staat (IS).

De terreurbeweging, die inmiddels zo’n beetje overal in de moslimwereld actief lijkt, claimt verantwoordelijk te zijn voor de bloedige aanslag.

Lokale fundamentalisten

Zeker twintig buitenlanders werden vermoord na een aanvankelijke gijzeling. De terreurorganisatie had het Spaanse restaurant in het vizier, omdat het veel wordt bezocht door westerlingen. De eetgelegenheid ligt in de deftige wijk Gulshan in de hoofdstad Dhaka.

Een ontsnapte werknemer vertelde dat de daders ‘Allahu Akbar’ (God is groot) riepen toen ze naar binnen stormden. De overvallers schoten in het rond en gooiden explosieven naar de buiten opgestelde politie. Zeker twee agenten kwamen daarbij om het leven. Lees meer over de gebeurtenissen in Bangladesh die dag >

Maar Bangladesh wil niks van de IS-claim weten, simpelweg omdat het bestaan van IS in het land officieel wordt ontkend. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Asuduzzaman Khan is de aanslag niet door IS gepleegd, en ook niet door Al-Qa’ida – het radicaalislamitische broertje. De zeven terroristen – van wie er zes om het leven kwamen, waren allen staatsburger van Bangladesh

Radicaliseren

Ze hadden geen banden met IS, onderstreept de bewindsman tegen persbureau Reuters. Het land zegt de aanslagplegers te kennen. De politie onderzoekt nog hoe jonge en goed opgeleide daders zo konden radicaliseren. Het zou gaan om Jamaat-ul-Mujahideen. een lokale moslimfundamentalistische organisatie die in 1998 werd opgericht, en verantwoordelijk wordt gehouden voor talrijke bomaanslagen. Ook zit Jamaat-ul-Mujahideen vermoedelijk achter de liquidaties van seculiere bloggers en schrijvers de voorbije tijd. Ook daar zou IS volgens Dhaka geen hand in hebben gehad.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft Bangladesh de hulp van de FBI aangeboden voor het onderzoek naar de daders van de aanslag in Dhaka, zegt zijn woordvoerder maandag in een verklaring.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.