buitenland

Aanslag München: dader was Iraans-Duitse jongen

23 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Er komt steeds meer naar buiten over de schietpartij in het winkelcentrum in München vrijdag. De schutter was een 18-jarige Duits-Iraanse inwoner van de stad. Autoriteiten willen nog niet spreken van een terreuraanslag.

Bij de schietpartij in het Olympia Einkaufszentrum kwamen minstens negen mensen om het leven. Daarbij zit ook de schutter, die later werd aangetroffen met een kogelwond.

De schutter opende het vuur in een McDonalds-vestiging in het winkelcentrum en breidde het later uit naar buiten, naar onder meer een drogisterij.

De Duitse autoriteiten zeggen dat het nog te vroeg is om van een terreuraanslag te spreken. Bovendien is er geen bewijs dat de jongen in kwestie islamistische motieven had, zeggen zij. De Franse president François Hollande nam in een verklaring het woord ‘terroristische aanslag’ wel in de mond.

Niet drie, maar één dader

Op basis van getuigenverklaringen was de politie op zoek naar drie verdachten, en werd uitgegaan van een terreuraanslag. Maar tijdens een persconferentie zaterdagochtend verklaart politiewoordvoerder Hubertus Andrae dat de dader de aanslag waarschijnlijk alleen heeft beraamd.

Volgens Andrae is er geen vergelijking te maken tussen de aanval en de bijlaanslag in de trein vlakbij Würzburg vorige week maandag. Daarbij was de dader een 17-jarige asielzoeker, en werd het incident later opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Volgens Amerikaanse bronnen heeft de schutter in dit geval geen directe banden met IS of andere islamitische terreurorganisaties.

Onderzoek naar video

De politie doet specifiek onderzoek naar een video waarin de schutter scheldkanonnades uitwisselt met een andere man. Daarbij zouden ook religieuze en racistische leuzen worden geroepen. ‘We proberen er nu achter te komen wie wat heeft gezegd,’ aldus de politie.

Vrijdag werd gespeculeerd dat de aanval mogelijk uit rechts-extremistische hoek kwam. Toen er nog gedacht werd dat er meerdere daders waren, zou een van de daders in een video, gefilmd door een ooggetuigen, hebben geklaagd over buitenlanders en immigranten. Precies vijf jaar geleden vermoordde de extreem-rechtse terrorist Anders Breivik 77 mensen in Oslo. Er zou in München sprake kunnen zijn van een ‘copycat-aanslag’.

De aanval in het winkelcentrum is de derde grote aanslag op burgers in West-Europa in de afgelopen acht dagen. Eerder aanslagen, in Nice en in Würzburg, werden opgeëist door IS. Aanhangers van de terreurbeweging juichen weliswaar op social media, maar hebben zich deze aanslag nog niet toegeëigend.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.