Video: Trump flirtte al decennia lang met politieke carrière

14 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Trump signeert een van zijn boeken in 2000. Foto: AFP

Donald Trump zal volgende week op de Republikeinse conventie worden gekroond tot presidentskandidaat. Zijn politieke opmars kwam voor velen geheel onverwachts, maar Trump ambieert al sinds de jaren 80 een politieke carrière.

Trumps carrière als zakenman in New York kwam in de jaren 70 van de grond. In tegenstelling tot zijn vader Fred, die een goedlopend vastgoedbedrijf achterliet, besloot Donald zich puur te richten op huizen voor de allerrijksten. Het bleek een slimme zet: binnen de kortste keren werd hij zelf een van de rijkste mensen van Amerika.

Zijn carrière verliep niet bepaald zonder controverses: zo liepen de casino’s die hij in Atlantic City neerzette uit op een financieel debacle, vooral voor de mensen om hen heen. En veel van de producten waar zijn naam op werd gezet, van water, tot biefstuk tot een ‘universiteit’, waren geen lang leven beschoren.

Video: wat u moet weten over Donald Trump

Politieke carrière kwam aangekondigd

De uitgesproken Trump schreef vanaf de jaren tachtig een reeks bestsellers en wist zich veelvuldig op tv en in de krant te krijgen, waar hij zich meer en meer ging bemoeien met politieke kwesties. De media-aandacht groeide vooral nadat Trump zich in 1988 kritisch uitliet over het regeringsbeleid van Ronald Reagan.

Steeds vaker kreeg hij de vraag: waarom niet de politiek in? Trump grapte tegen interviewer Rona Barrett dat hij, als hij zijn fortuin zou kwijtraken ‘misschien wel voor het presidentschap zou gaan’. Tegen een jonge Oprah Winfrey was Trump al serieuzer: ‘als ik het zou doen, ik ook zou winnen.’

Ditmaal ging het Trump niet alleen maar om de aandacht

Bij vrijwel alle verkiezingsraces die volgden, kwam Trumps naam naar voren. In 2000, 2004, 2008 en 2012 flirtte hij openlijk en langdurige met een presidentiële campagne – en stond hij ook hoog in de peilingen – maar iedere keer besloot hij uiteindelijk om niet mee te doen.

Sceptici zeiden daarom in 2015 in koor dat Trumps kandidatuur enkel om de aandacht zou gaan, bijvoorbeeld voor zijn tv-programma The Apprentice. Ditmaal kregen ze ongelijk: Trump won de voorverkiezingen bij de Republikeinen en staat in november tegenover Hillary Clinton.