#Brexit

Wanneer is de uitslag van het referendum bekend?

23 juni 2016

De stembureaus in Groot-Brittannië zijn vanmorgen om acht uur Nederlandse tijd geopend. De komende uren zullen miljoenen Britten hun stem uitbrengen over het lidmaatschap van de EU. Ondertussen wordt nog steeds fel campagne gevoerd.

Door Bauke Schram vanuit Londen

Van 7.00 tot 22.00 Engelse tijd (van 8.00 tot 23.00 Nederlandse tijd) kunnen de Britten hun stem uitbrengen. De meeste stemmen worden verwacht vanaf ongeveer 18.00, nadat veel kiesgerechtigden terugkomen van werk.

Regen

2016-06-22 11:53:25 epa05383395 A British Union flag, commonly known as a Union Jack, flies in in front of the landmark Big Ben, in London, Britain, 22 June 2016. Britons will vote on whether to remain in or leave the EU in a referendum on 23 June 2016. EPA/HANNAH MCKAYWie verzon de term ‘Brexit’, en wat doet Nigel Farage na de uitslag? 23 feiten over het Brexit-referendum

De laatste peilingen geven aan dat de verwachte resultaten te dicht bij elkaar liggen om een duidelijke voorspelling te geven. Volgens verschillende gokbedrijven is de kans op een ‘Remain’-stem echter veel groter.

Maar het weer zit niet mee voor het anti-Brexit-kamp: op woensdagavond brak een enorme onweersbui uit in Groot-Brittannië, en volgens meteorologen zal er in de komende uren meer regen vallen dan in de gemiddelde maand. In delen van het land zijn zelfs overstromingen voorspeld. ‘Leave’-stemmers zijn volgens de peilingen gepassioneerder over het Brexit-referendum, dus worden verwacht zich niet door de regen te laten stoppen.

Normaal gesproken schetsen de exit polls tijdens verkiezingen in Groot-Brittannië een goed beeld van de uitslag. Vandaag zal dat anders zijn: er zijn geen exit polls. De enquêtes die tijdens de dag worden gehouden zullen ook geen perfecte indicatie geven. Omdat het om een referendum gaat, en er sprake is van een nek-aan-nekrace, zal pas vrijdagochtend vroeg duidelijk worden of de Britten in de EU blijven of niet.

Al vanaf half één ’s nachts tijd zal druk worden gespeculeerd over de uitslag. Van de regio Sunderland zal als eerste de uitslag bekend zijn, waar Ukip erg populair is. De tweede regio is The City of London, waar het ‘Remain’-kamp wordt verwacht een enorme overwinning binnen te slepen. Rond 1.00 zal de uitslag van Swindon bekend worden, die een goede indicatie geeft van de algemene stemming in het land. Rond 7.00 lokale tijd zal Jenny Watson, de voorzitter van het verkiezingscomité en de ‘telchef’, de referendumuitslag bekend maken.

Opstappen

Labour trekt een eindsprint tegen een Brexit. Waarom werkt leider Jeremy Corbyn niet mee?

Rond 11.00 zal David Cameron een speech houden over de uitslag. Mochten de Britten voor een Brexit stemmen, zal Cameron waarschijnlijk opstappen (volgens de bookmakers is de gokkans dat hij nog in 2016 ontslag neemt 40 procent). Toch zal het nog jaren kunnen duren voordat Groot-Brittannië de EU echt kan verlaten.

Volgens onder meer het ‘Remain’-kamp kan er nog van alles gebeuren vandaag. In verschillende delen van het land heeft de organisatie evenementen georganiseerd waarbij zwevende kiezers door Britten die in de EU willen blijven kunnen worden overgehaald niet voor een Brexit te stemmen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.