buitenland

Waarom krijgt Polen waarschuwing van de EU?

01 juni 2016Leestijd: 2 minuten

De Europese Commissie heeft Polen een officiële waarschuwing gegeven. Het Grondwettelijk Hof in Polen is volgens de Commissie niet onafhankelijk genoeg.

De Poolse regering wil niet dat het Hof wetgeving aanpast, terwijl de Europese Commissie juist vindt dat het Hof de overheid moet controleren. De EU hekelt de houding van de Poolse regering al maanden, en heeft de afgelopen weken veel overleg gevoerd met Poolse politici over aanpassingen aan de wetgeving over het Hof.

Concrete stappen

Speech by Jean-Claude Juncker, standing, in the presence of Frans Timmermans, in the 1st row, and Martin Selmayr, Head of Cabinet of Jean-Claude Juncker, in the 2nd rowDe Europese Commissie van Juncker is naar eigen zeggen ‘de meest politieke ooit’, en dat blijkt. Deze houding doet de EU geen goed.

Volgens de commissie verbreken de veranderingen aan het Hof de democratische regels van de EU. Daarmee zouden de Polen ook de rechtsstaat ‘afbreken’. ‘We hebben het geprobeerd, maar het is ons niet gelukt een oplossing te vinden,’ zegt Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Commissie. ‘De gesprekken moeten nu uitkomen in concrete stappen.

‘Voor alle duidelijkheid, de Commissie wil zich niet bemoeien met de politieke discussies in Polen, maar we willen een oplossing vinden.’ Timmermans zei dat de Europese Commissie ‘als hoeder van de EU-verdragen’ verantwoordelijk is voor het verdedigen van de Poolse rechtsstaat.

Op dinsdag verzetten Poolse politici in een gesprek met Timmermans zich tegen de voorstellen van de EU. De vertegenwoordigers van Jaroslaw Kaczynski, de leider van de regerende partij in Polen, wilde niets weten van compromissen, zegt een Europese bron tegen Politico. Beata Szydlo, de Poolse premier, was in het begin minder stellig dan Kaczynski, maar Timmermans kon ook met haar ‘niet dichter bij een oplossing komen’.

Bemoeienis en verzet

De spanningen tussen de Europese Commissie en de Poolse regering draagt bij aan het euroscepticisme dat in Polen langzaam groeit. Hoewel het land pas in 2004 lidstaat van de EU werd, is de nieuwe Poolse regering niet blij met de bemoeienis van de EU.

Na de verkiezing van de rechtse Recht en Gerechtigheidspartij in oktober, is er in Polen veel veranderd. De afgelopen jaren was Polen ‘een braaf kindje’en luisterde de volksvertegenwoordigers goed naar de EU. Nu zorgt de nieuwe regering voor meer verzet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.