buitenland

Turkije: aanval op Radiohead-fans is ‘typisch voorbeeld van IS-mentaliteit’

21 juni 2016Leestijd: 2 minuten

De aanval op een platenzaak in Istanbul tijdens de ramadan is een voorbeeld van de ‘mentaliteit’ van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). ‘Vasten tijdens de ramadan staat voor tolerantie’.

Dat zegt de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus naar aanleiding van de gewelddadige aanval op Radiohead-fans in het Velvet Indieground-filiaal in Istanbul dit weekend, meldt Hurriyet.

Alcohol

‘Dit was een extreem lelijke aanval. Vasten betekent solidariteit. Helaas is dit de mentaliteit van IS en een scene die niet in Turkije past,’ aldus Kurtulmus.

Lees ook Afshin Ellian: ‘Ramadan is Allahs geweld tegen het menselijk lichaam’Foto www.marcobakker.com

Fans van Radiohead waren vrijdagavond bij elkaar in een platenwinkel in het centrum van Istanbul om naar het nieuwe album A Moon Shaped Pool van de Britse band te luisteren. De band vierde met een integrale luistersessie in platenzaken verspreid over de wereld dat het na een paar jaar weer nieuw werk had uitgebracht.

Daarbij werd ook alcohol geschonken, wat de toorn wekte van een twintigtal moslims. De groep viel gewapend met stokken en flessen de winkel binnen en hakten in op de eigenaar van de winkel en de fans die aanwezig waren. ‘Schaam je je niet dat je bier drinkt tijdens de ramadan?’ zou er zijn geroepen.

Een van hen raakte gewond omdat hij met een fles geslagen werd. De hele episode werd gelivestreamd via Periscope, omdat een livestream onderdeel uitmaakte van het evenement. De politie arresteerde drie van de aanvallers, maar die werden allemaal de volgende dag weer vrijgelaten.

Radiohead heeft verontwaardigd gereageerd op de aanval van boze moslims. De band omschreef de aanval als ‘een daad van gewelddadige intolerantie’. ‘Momenteel kunnen we echter enkel onze steun en liefde uiten voor onze fans in Istanbul’.

De eigenaar van de winkel, de Koreaan Seogu Lee, liet via zijn Facebookpagina weten dat hij niet van plan is zijn filiaal te sluiten. De vestiging van Velvet Indieground opende vorig jaar zijn deuren.

Parade

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan was naderhand kort in zijn verklaring. Hij wees het incident af, maar zei ook dat ‘beide partijen’ fout zaten. Na het incident gingen honderden mensen in Istanbul de straat op om te demonstreren tegen de aanval. Daarbij werd Erdogan niet gespaard. Zo werd er ‘schouder aan schouder tegen fascisme’ geroepen, en ook ‘Erdogan is een dief en een moordenaar‘. De politie probeerde de demonstranten uit elkaar te drijven met traangas en waterkanonnen.

Ditzelfde gebeurde bij een demonstratie voor LHBT-rechten op zondag, omdat de bijeenkomst verboden was. De gemeente Istanbul heeft homoparades verboden omdat ze onveilig zouden zijn. Bij de demonstratie zette de politie, driehonderd man sterk tegen een groep van 50 demonstranten, onder meer pepperspray en traangas in.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.