#American Dreamers

Trump verdiende een fortuin met deal Khaddafi

06 juni 2016Leestijd: 2 minuten

Het is een bizar verhaal: zeven jaar geleden wilde de toenmalige Libische dictator Muammar al-Khaddafi zijn tent opslaan, midden in New York. Hij werd overal geweigerd, behalve op een stuk land van Donald Trump.

De steenrijke ondernemer en thans Republikeins presidentskandidaat zei in 2009 niet te weten dat het om de Libische leider ging.

Maar Trump komt daar nu wederom op terug. ‘Vergeet niet dat ik de enige was (die hem onderdak wilde geven). Ik heb er heel wat geld mee verdiend,’ zei de Republikein in een interview met CBS-tv-programma Face the Nation dat zondag werd uitgezonden.

donald trump
Een anti-Clinton-betoger bij de Trump Tower in New York- foto: Tom Reijner

Tent

‘Hij kwam naar dit land, en moest op een of andere manier een deal sluiten omdat hij nu eenmaal een plek nodig had om te verblijven.’ Khaddafi toog naar de Verenigde Staten voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor een roemruchte (en ellenlange) toespraak. Altijd als de inmiddels overleden dictator naar het buitenland reisde, sjouwde hij een enorme bedouïne-tent met zich mee.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maar het opzetten daarvan in New York had nogal wat voeten in de aarde. De Libiër kreeg overal ‘nee’ te horen. De Amerikaanse autoriteiten stonden niet toe dat hij met zijn gevolg neerstreek in bijvoorbeeld het Central Park. Een verzoek om dan maar de haringen in de grond te slaan in New Jersey werd eveneens afgewezen.

Lees hier de laatste ontwikkelingen over de Amerikaanse verkiezingen. Waarom geeft Clinton bijvoorbeeld nog steeds vol gas in Californië? 

Fortuin

Toen besloot de Libische regering maar aan te kloppen bij Trump, die een uitgestrekt landgoed heeft in Bedford, in de staat New York. De vastgoedmagnaat zei ‘ja’. Verslaggevers, die lucht kregen van het opmerkelijke verhaal, trokken naar het terrein om de opbouw van de tent live te aanschouwen. Uiteindelijk vestigde Khaddafi zich er niet.  ‘Hij betaalde mij een fortuin, maar verbleef er nooit. Het werd één grote grap,’ aldus Trump.

Vlak na dit hele gebeuren in 2009 zei hij ‘erin te zijn geluisd’ om zijn grond te verhuren aan de dictator. Khaddafi’s trawanten zouden de identiteit van hun opdrachtgever hebben vervalst om zo makkelijker terrein te kunnen huren. We gaan onderzoeken hoe dit precies zit, sprak Trump. Twee jaar later paste hij zijn verhaal aan, schrijft The Huffington Post. ‘Ik verhuurde inderdaad land aan Khaddafi. Hij betaalde mij voor een nacht meer dan het stuk land in een of twee jaar zou opleveren. En toen heb ik hem geweigerd. Zo moet je dat doen,’ pochte Trump in 2011. Om er later bij CNN aan toe te voegen: ‘Dat heet intelligentie.’

EvenementOp woensdag 15 juni, de dag na de laatste voorverkiezingen, praten aansprekende gasten uit binnen- en buitenland in de Rode Hoed in Amsterdam over de ‘spannendste race op aarde’
Meer info en tickets>

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.