Trump na Orlando: ‘Gekke’ Obama weet niet wat hij doet

13 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Trump haalt uit naar Obama en Clinton - bron:AFP

De Amerikaanse presidentskandidaat bij de Republikeinen, Donald Trump roert zich flink na de terreuraanslag op een homoclub in Orlando. Hij valt Barack Obama en Hillary Clinton hard aan.

Vooral de huidige president moet het ontgelden. Trump vindt dat hij per direct zou moeten aftreden na het bloedbad in Orlando, gelegen in de staat Florida. Een 29-jarige terrorist van Afghaanse afkomst vermoordde in totaal 49 mensen. Omar Mateen werd door speciale eenheden uitgeschakeld. Hij zwoer trouw aan terreurbeweging Islamitische Staat.

Zwakke leider

De president wil het maar niet over de radicale islam hebben, en dat maakt hem wat Trump betreft tot een zwakke leider. ‘Onze president weet niet wat hij doet. We hebben snel een nieuwe leider nodig.’  De Amerikaanse inlichtingendiensten die aanslagen willen verhinderen, worden in hun ijver tegengehouden door Obama, aldus de vastgoedmagnaat.

Trump legt de schuld bij wat hij de radicale islam noemt. Hij zei dat er ‘duizenden en duizenden mensen de Verenigde Staten binnenstromen met anti-Amerikaanse meningen. Islamitische vluchtelingen proberen onze kinderen af te nemen en die kinderen voor IS te ronselen. We moeten de waarheid durven zeggen over hoe de radicale islam op onze kusten komt.’ Hij herhaalde zijn eerdere voorstel: moslims moeten voorlopig worden niet worden toegelaten tot de Verenigde Staten, een zogenoemde moslimban.

Ongenadig

De slachting onder bezoekers in nachtclub Pulse doen de gemoederen in de toch al felle verkiezingsstrijd verder oplopen. Want ook Clinton krijgt er ongenadig van langs. Als zij de twee woorden ‘radicale islam’ niet durft uit te spreken moet ze meteen uit de race om het presidentschap stappen, zei Trump. Ze is bang voor haar baas, Obama, was zijn suggestie.

De Democratische kandidaat zelf zei in een reactie dat ‘demoniseren’ een slecht idee is. We moeten ‘niet de oorlog willen verklaren aan een een religie, dat is gevaarlijk en speelt IS (Islamitische Staat) in de kaart,’ aldus Clinton, in een duidelijke verwijzing naar Trump. Ze deed opnieuw een oproep automatische en semi-automatische wapens te verbieden.