Trump ‘levensgevaarlijk’? Republikeinse top vindt van niet

03 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Ryan wilde Trump lange tijd niet openlijk steunen. Foto's: AFP

Terwijl Hillary Clinton haar tegenstrever Donald Trump weg probeert te zetten als een levensgevaarlijke keus voor het presidentschap, steunen steeds meer Republikeinen de uitgesproken zakenman. Juist alles is beter dan Clinton, beredeneert nu ook de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan.

Ryan heeft lang na moeten denken, maar hij is eruit: de voorzitter steunt de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. In een column in een krant in de staat Wisconsin schrijft Ryan donderdag dat Trump de kandidaat is met de beste ideeën om ‘de levens van Amerikanen te verbeteren. Daarom zal ik op hem stemmen komende november.’

Terughoudend
Toen duidelijk werd dat de uitgesproken zakenman de Republikeinse presidentskandidaat zou worden, reageerde Ryan in eerste instantie terughoudend. Ryan, een van de machtigste Republikeinen, zei eerst te willen praten met Trump voor hij een besluit zou nemen. Verschillende partijgenoten, waaronder de voormalige presidenten George H.W. en George W. Bush maakten wel al bekend Trump niet te zullen steunen.

verkiezingsavondOp woensdag 15 juni, de dag na de laatste voorverkiezingen, praten aansprekende gasten uit binnen- en buitenland in de Rode Hoed in Amsterdam over de ‘spannendste race op aarde’
Meer info>
Tickets>

‘We hebben nog steeds onze verschillen,’ schrijft Ryan na de gesprekken, ‘maar we zijn het over meer dingen eens dan oneens.’ Met Hillary Clinton aan het roer zouden Republikeinse ideeën geen schijn van kans hebben, voegt Ryan toe. De steun van Ryan, en eerder deze week van senator Marco Rubio, is tekenend voor de mate waarop de Republikeinse top zich, met enige tegenzin, achter Trump schaart.

‘Hij zal oorlog veroorzaken’
Vrijwel tegelijkertijd met de steunbetuiging van Ryan sprak Clinton zich tijdens een speech in zeer felle bewoordingen uit over Trump. Volgens Clinton kan Trump zo slecht tegen kritiek, dat hij Amerika zo in een oorlog of economische crisis zal storten. ‘Deze man moet nooit de macht krijgen over de nucleaire codes’, waarschuwde de voormalig minister van Buitenlandse Zaken.

Trump in het nauw: Trump University was ‘frauduleuze bende’

Vooralsnog sprak Clinton slechts spaarzame keren over Trump, deels omdat haar campagne er nog niet uit was hoe Trump het beste kan worden bestreden en deels omdat ze zelf nog niet zeker is van de Democratische nominatie. Op 7 juni zijn de belangrijke voorverkiezingen in Californië, die haar genoeg gedelegeerden kunnen opleveren om Bernie Sanders definitief te verslaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.