buitenland

‘Syriërs onderweg naar België voor ramadan-aanslag’

15 juni 2016Leestijd: 2 minuten

De bedreigingen van Larossi Abballa, de man die op maandagnacht een politiekoppel neerstak, hebben Europese veiligheidsdiensten op scherp gezet. Tijdens de ramadan lijkt het gevaar op nog een terroristische aanslag te groeien.

In de Belgische hoofdstad Brussel heeft de korpschef zijn agenten opgeroepen extra alert te zijn en ’s avonds hun wapen mee naar huis te nemen. De eenheden hielden spoedoverleg op dinsdag na de steekpartij in Frankrijk. Ook daar staat de politie op scherp vanwege verwachte aanslagen op het Europees Kampioenschap (EK).

Kerkhof

2016-06-14 13:08:08 French policemen stand guard on June 14, 2016 near the house in Magnanville where a man claiming allegiance to the Islamic State group killed a French policeman and his partner on the night of June 13. The man who knifed to death two police officials had a "hit list" of VIPs, police and rappers, the Paris prosecutor said on June 14. The killer, 25-year-old Larossi Abballa, had pledged allegiance to the Islamic State group three weeks ago, Francois Molins told a news conference. / AFP PHOTO / MATTHIEU ALEXANDREFranse terrorist had het ook voorzien op rappers en journalisten

‘Het EK wordt een kerkhof,’ zei Abballa in een live video op maandagnacht. ‘Jullie hebben het verboden voor moslims naar het kalifaat af te reizen. Nu zullen wij de poorten naar de jihad in dit land openen. Wij zullen hier nooit mee stoppen.’ De steekpartij van Abballa werd opgeëist door IS.

Jihadisten kondigden de afgelopen tijd verschillende aanslagen aan tijdens de ramadan-maand, waarin ook terrorist Omar Mateen 49 onschuldige homo’s vermoordde in een nachtclub in Orlando. In mei publiceerde IS een audiobestand waarin het een reeks fatale aanslagen aankondigde. ‘Bereid je voor. Wij zullen de maand vullen met calamiteiten en aanslagen op alle niet-gelovigen.’

Alert

De Belgische veiligheidsdiensten zijn extra alert. Uit een mail die is rondgestuurd blijkt dat begin juni een groep gewapende Syriërs naar Europa is vertrokken. Vermoedelijk willen de jihadisten paspoortloos via de migrantenroute het continent binnendringen om aanslagen te plegen in België en Frankrijk.

Er zijn zelfs drie specifieke doelwitten genoemd: een Brussels winkelcentrum, een politiebureau en een fastfoodrestaurant. De verhoging van het dreigingsniveau is volgens Belgische eenheden nog niet nodig.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.