#American Dreamers

‘Racist’ Trump krijgt van alle kanten de wind van voren

07 juni 2016Leestijd: 2 minuten

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump ligt opnieuw onder vuur vanwege zijn controversiële uitspraken. Zowel vanuit zijn eigen partij als vanuit de Democraten is de kritiek niet van de lucht.

Zo deed ook het Republikeinse kopstuk Paul Ryan dinsdag een duit in het zakje. Eerder deze maand sprak Ryan nog schoorvoetend zijn steun uit voor Trump, die nu officieel de Republikeinse kandidaat is in de race om het Amerikaanse presidentschap.

Ongeschikt

Trump zette eerder vraagtekens bij de objectiviteit een rechter die een zaak tegen de zogenoemde Trump University, die inmiddels niet meer bestaat, behandelt. De zaak wordt voorgezeten door rechter Gonzalo Curiel, geboren in de Amerikaanse staat Indiana maar met een Mexicaanse achtergrond. Volgens Trump zou dit laatste feit hem ongeschikt maken om als rechter op te treden in de zaak.

Lees ook Is Clinton zeker van nominatie? Sanders denkt van niet2016-06-06 00:00:00 Hillary Clinton greets supporters during a rally at Long Beach City College on the final day of California campaigning, June 6, 2016 in Long Beach, California. Hillary Clinton has received commitments from enough delegates to clinch the Democratic presidential nomination, according to the Associated Press and US networks, ensuring she will be the first woman to lead a major US party in the race for the White House. / AFP PHOTO / JONATHAN ALCORN

Trump laat zich immers geregeld negatief uit over Mexicanen, en is nog altijd voorstander van een muur op de Mexicaanse grens met Amerika. Hierdoor zou Curiel negatief bevooroordeeld tegen hem zijn, beredeneerde Trump.

Diplomatiek

‘Ik betreur deze opmerkingen,’ zei Ryan dinsdag. ‘Beweren dat een persoon zijn werk niet kan doen vanwege zijn afkomst is de klassieke definitie van racisme’. Ook de Republikeinse senator Ben Sasse uit Nebraska liet zich eerder deze week in soortgelijke bewoordingen uit over de uitspraak van Trump.

Het Democratische congreslid Filemon Vela schreef daarbij een open brief naar Trump, waarin hij zijn ongezouten mening geeft over Trump en zijn uitspraken over Mexicanen: ‘You can take that border wall and shove it up your ass,’ aldus Vela. ‘Ik wou dat ik me in diplomatiekere woorden kon uitdrukken, maar ik denk dat jij van alle mensen wel begrijpt waarom dat niet kan,’ schrijft Vela, zelf congreslid voor de grensstaat Texas, ook naar aanleiding van Trumps uitspraken over Curiel.

EvenementOp woensdag 15 juni, de dag na de laatste voorverkiezingen, praten aansprekende gasten uit binnen- en buitenland in de Rode Hoed in Amsterdam over de ‘spannendste race op aarde’
Meer info en tickets>

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.