#American Dreamers

Trump in het nauw: Trump University was ‘frauduleuze bende’

02 juni 2016Leestijd: 2 minuten

Terwijl Hillary Clinton onder vuur ligt voor het gebruik van haar privémail, heeft ook de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump grote juridische zorgen. De ‘universiteit’ die Trumps naam droeg, wordt door voormalig werknemers afgeschilderd als een grote leugen, bedoeld om geld uit de zakken van arme mensen te kloppen.

Trump University werd in 2004 opgericht door de zakenman zelf, en bood cursussen in ondernemen aan. In de lesstof beloofde Trump snelle rijkdom, al gaf hij zelf geen lessen. Voor de cursussen moesten tienduizenden euro’s worden neergeteld, en volgens een aantal ontevreden studenten kregen ze daar niets voor terug. Ook had de term universiteit eigenlijk niet mogen worden gebruikt.

Geldfabriek
Ze klaagden Trump aan en de rechter maakte woensdag de draaiboeken van de universiteit openbaar. Daaruit blijkt dat Trump University er vooral op was gericht om zoveel mogelijk winst te maken, door aan zoveel mogelijk deelnemers de duurste cursus van 35.000 dollar te slijten. Ook werden werknemers aangespoord mensen op te zadelen met enorme creditcardschulden.

Hoe Hillary Clinton verstrikt raakt in een web van leugens

Verklaringen van ex-werknemers in de New York Times verscherpen dit beeld. De universiteit zou niets meer zijn dan een ‘frauduleuze bende’ waarbij vooral ouderen en laagopgeleiden werden misleid om grote geldbedragen in te leggen.

verkiezingsavondTrump of Clinton?
Op woensdag 15 juni, de dag na de laatste voorverkiezingen, praten aansprekende gasten uit binnen- en buitenland in de Rode Hoed in Amsterdam over de ‘spannendste race op aarde’
Meer info>
Tickets>

Een voormalig manager, Ronald Schnackenberg, vertelt onder meer hoe hij werd berispt omdat hij twee deelnemers met financiële problemen niet wilde verplichten 35.000 dollar te betalen voor een volgende cursus.

Volgens de verklaringen was de rol van Trump in elk geval bij de promotie van de cursussen, groot. Hij
zou elke advertentie persoonlijk hebben beoordeeld en goedgekeurd.

‘Veel tevreden klanten’
Trump houdt vol dat zijn onderwijsinstelling, die in 2010 werd opgeheven, heel veel tevreden klanten had. Volgens de zakenman is de verantwoordelijke rechter, Gonzalo Curiel, een groot Obama-fan en wil hij daarom het leven van Trump zuur maken. De rechtszaak rond Trump University zal kort na de verkiezingen plaatshebben.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De problemen voor Trump komen als geroepen voor de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. Zij kreeg afgelopen week slecht nieuws over het gebruik van haar privémail als minister van Buitenlandse Zaken: de inspecteur-generaal van het ministerie oordeelde dat zij tijdens haar bewind de regels heeft geschonden. Later komt de FBI met een rapport over haar optreden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.