OM: broer van Bataclan-terrorist verdient maximale straf

06 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Karim is de broer van een van de terroristen die in het Bataclan-theater 90 mensen ombracht - Foto: AFP

Het Franse Openbaar Ministerie eist 10 jaar celstraf voor de broer van een van de terroristen die uit naam van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) een aanslag pleegde op de Parijse concertzaal de Bataclan in november. Karim Mohamed-Aggad wordt ervan beschuldigd naar Syrië te zijn gereisd en te trainen als jihadstrijder.

‘Het is een zware straf, daar ben ik me van bewust,’ zei openbaar aanklager Nicolas Le Bris maandag in de rechtszaal. Desalniettemin vindt hij dat Aggad de straf verdient. ‘Het zijn mensen die zich op de frontlinie begaven,’ aldus Le Bris.

Ronselnetwerk

De twee broers Karim en Foued Mohamed-Aggad zouden samen met een groep andere jihadisten in december 2013 naar Syrië zijn gegaan.

Lees ook Weduwe Bataclan-terrorist verkneukelt zich over aanslagenbataclanamimour2

Karim, die nu terechtstaat, kwam begin 2014 terug naar Frankrijk. Zijn broer kwam iets later terug, om zich vervolgens aan te sluiten bij het driekoppige team dat 90 mensen afslachtte tijdens het concert van The Eagles of Death Metal in het Bataclan.

Twee van de drie Bataclan-terroristen, onder wie Foued, bliezen zichzelf op met bomgordels. De derde werd doodgeschoten toen de politie het pand bestormde.

Nu staat Karim, samen met nog zes andere mannen in de leeftijdscategorie 24-27, terecht in Parijs wegens lidmaatschap van een ronselnetwerk voor een terreurbeweging, en voor het trainen onder IS. Vier van hen kunnen 10 jaar celstraf krijgen, de maximale straf die er staat op deze misdrijven. Tegen Karim en nog drie anderen is de maximale celstraf geëist, tegen de andere drie een straf van acht jaar.

FRANCE-JUSTICE-TRIAL-JIHADIST

Compositietekening van vier van de verdachten – Karim Mohamed-Aggad is de tweede van links – Foto: AFP

Taps

Sommige verdachten zouden onderzoekers hebben verteld dat ze uit ‘humanitaire overwegingen’ naar Syrië waren vertrokken. Een aantal anderen beweerde juist weer te gaan vechten voor het regeringsleger van de Syrische president Bashar al-Assad. Le Bris gelooft niets van deze verklaringen.

Politieonderzoek maakte gebruik van telefoontaps en jihaddocumenten die op de computers en mobiele telefoons van de jongens werden aangetroffen. Volgens het Franse OM ging elke afzonderlijke jihadist expliciet naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS.

Eerder in het proces pleitte Karim nog voor een ‘eerlijk proces’. Hij voelt zich benadeeld omdat zijn broer een van de beruchte terroristen van de aanslagen in Parijs is. ‘Je kiest je vrienden uit, maar niet je familie,’ was zijn pleidooi.