buitenland

Man gearresteerd die aanslag op EK Frankrijk beraamde

06 juni 2016Leestijd: 1 minuut

In Oekraïne is in mei een man opgepakt die een aanslag op het Europees Kampioenschap (EK) voetbal in Frankrijk zou hebben beraamd. Dat meldt de Oekraïense veiligheidsdienst SBU.

De man zou een ‘reeks aanslagen’ willen plegen in Frankrijk deze zomer, waar honderdduizenden toeschouwers naar het EK voetbal komen. De Oekraïense veiligheidsdienst SBU gaf aan dat het gaat om een Franse man die ‘sterk nationalistisch’ is.

Doelwit

parijsLees ook: Komt EK in Frankrijk in gevaar?

De 25-jarige Fransman zou vijftien aanslagen hebben beraamd, op bruggen, treinstations, synagogen en moskeeën. In zijn huis zouden t-shirts zijn aangetroffen met extreem-rechtse symbolen. SBU volgde de man, die vanuit Oekraïne werkte, al sinds december 2015. De veiligheidsdienst keek toe hoe de man vijf machinegeweren, twee granaten en een aantal andere wapens kocht. Hij werd gearresteerd bij de grens tussen Oekraïne en Polen.

Dreiging

Fans maken zich al tijden zorgen over de veiligheid tijdens het EK in Frankrijk. In november vielen 130 doden in Parijs door een reeks aanslagen opgeëist door Islamitische Staat. De terreurdreiging in Frankrijk is nog steeds erg hoog. Daarnaast staken al wekenlang tienduizenden Fransen en worden er grote demonstraties georganiseerd uit protest tegen een nieuwe arbeidswet die is voorgesteld.

De Franse minister van Verkeer Alain Vidalies heeft vakbonden en stakers opgeroepen het EK niet te verstoren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.