buitenland

IS pleegt aanslagen op sjiitisch heiligdom Damascus

11 juni 2016Leestijd: 2 minuten

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft zaterdag bij de Syrische hoofdstad Damascus twee aanslagen gepleegd. IS heeft de aanslagen inmiddels opgeëist via de eigen Amaq-nieuwsdienst.

Bij de aanslagen werden 22 mensen gedood en raakten tientallen mensen gewond, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten via persbureau Reuters. Onder de doden zijn 13 burgers en troepen die vechten aan de zijde van de Syrische president Bashar al-Assad.

Autobommen

Het doelwit van de dubbele aanslag was Sayeda Zeinab, een voorstad van Damascus. Hier bevindt zich het belangrijkste sjiitische heiligdom van het land. Ook is het een uitvalsbasis voor de sjiitische milities uit Libanon en Irak die aan de zijde van het Syrische regeringsleger meevechten tegen IS.

Lees ook Ook Libische ‘kalifaat’ aangevallen: IS verdreven uit haven van Sirte2016-06-11 13:20:31 Syrians carry a wounded man at the scene of a double bombing attack on June 11, 2016 outside the Sayyida Zeinab shrine, which is revered by Shiites around the world, some ten kilometres south of the centre of Damascus. The official SANA news agency said a suicide bomber and a car bomb struck at the entrance to the shrine. / AFP PHOTO / YOUSSEF KARWASHAN

Een van de aanslagen werd gepleegd door een zelfmoordterrorist, de ander met een autobom. De autobom ging vlakbij het heiligdom af.

Sayeda Zeinab is geregeld het toneel van IS-aanslagen geweest. Dit jaar alleen al hebben de jihadisten er drie keer een aanslag gepleegd. Het is een trekpleister voor sjiitische strijders, die er veelal heengaan voordat ze worden uitgezonden naar de frontlinie. Strijders van de sjiitische milities dragen bovendien badges met daarop ‘Dit is voor jou, Sayeda Zeinab’.

De sjiitische islam geldt als een gezworen vijand voor de soennitische extremisten van IS. Het feit dat de sjiitische milities met Assad meevechten baart bij velen zorgen over het mogelijke oplaaien van sektarisch geweld.

Afgesneden

Tegelijkertijd wordt IS in Syrië van verschillende andere kanten aangevallen, onder meer door de Syrian Democratic Forces (SDF), een combinatie van Koerdische en Arabische strijdkrachten die gesteund worden door de Amerikanen. Het hoofddoel van deze groep? De inname van het IS-bolwerk Raqqa.

Vrijdagavond zouden de SDF de laatste toevoerroute naar de stad Manbij hebben afgesneden. Hiermee is de gehele stad, die dichtbij de Turkse grens ligt, zijn omsingeld. Ook proberen de SDF de dichtbij gelegen stad Al-Bab binnen te dringen.

Ook hebben Russische en Syrische gevechtsvliegtuigen opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op IS in Aleppo. Het is niet bekend hoeveel daarmee gewonnen is.

Lees ook Afshin Ellian: Waarom de val van IS een keten van nieuw geweld in gang zet

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.