buitenland

Iraakse regering claimt overwinning op IS in Fallujah

17 juni 2016Leestijd: 2 minuten

De Iraakse regering heeft naar eigen zeggen de stad Fallujah heroverd op terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Het offensief op de stad die in handen is van IS duurde bijna een maand voort.

Verwacht werd dat de complete herovering van de stad veel sneller zou gaan. Tot aan vrijdagmiddag was nog altijd een groot gedeelte van de stad in handen van de terroristen, meldt persbureau Reuters.

Dichtbij

Wel zijn de Iraakse troepen na lang wachten, eindelijk het centrum van de stad binnengedrongen. De Amerikanen, die het offensief onder meer met luchtaanvallen steunen, meldden vrijdagmiddag dat het Iraakse regeringsleger het stadhuis weliswaar nog niet echt in handen had, maar wel heel dichtbij was. Inmiddels claimt de Iraakse premier Haider al-Abadi de overwinning op IS.

Lees ook Raqqa en Fallujah onder vuur: wordt het ‘kalifaat’ eindelijk weggevaagd?2016-05-25 16:16:13 Armed men in uniform identified by Syrian Democratic forces as US special operations forces ride in the back of a pickup truck in the village of Fatisah in the northern Syrian province of Raqa on May 25, 2016. US-backed Syrian fighters and Iraqi forces pressed twin assaults against the Islamic State group, in two of the most important ground offensives yet against the jihadists. The Syrian Democratic Forces (SDF), formed in October 2015, announced on May 24 its push for IS territory north of Raqa city, which is around 90 kilometres (55 miles) south of the Syrian-Turkish border and home to an estimated 300,000 people. The SDF is dominated by the Kurdish People's Protection Units (YPG) -- largely considered the most effective independent anti-IS force on the ground in Syria -- but it also includes Arab Muslim and Christian fighters. / AFP PHOTO / DELIL SOULEIMAN

De Iraakse vlag zou eerder op vrijdag boven het stadhuis zijn gehesen, en de Iraakse troepen voerden een klopjacht op IS-leden die nog in en om het gebouw zouden zitten. Ook het grootste ziekenhuis in het centrum van Fallujah lag onder vuur. Commando’s en antiterreureenheden omsingelden het gebouw vrijdagmiddag. Het ziekenhuis wordt gezien als nest van IS.

Optimistisch

Het offensief op Fallujah, dat al sinds januari 2014 in handen is van de terreurgroep, begon eind mei. De Iraakse regering begon optimistisch, maar al snel bleek dat de wegen rondom de stad bezaaid liggen met bermbommen en dat IS burgers gevangen hield in de stad. Inmiddels laat de terreurgroep burgers ontsnappen uit de stad, waardoor er extra druk komt op vluchtelingenkampen in de buurt.

Op donderdag mochten 6.000 gezinnen de stad verlaten. Het aantal mensen dat de stad is weten te ontvluchten ligt inmiddels op 68.000 volgens cijfers van de VN. Fallujah telt een totale bevolking van 90.000. Het is onduidelijk waarom burgers nu opeens wel weg mogen, terwijl IS ze eerder krampachtig vasthield en gebruikte als menselijk schild.

Fallujah werd tevens door IS ingezet als uitvalsbasis voor aanslagen op de Iraakse hoofdstad Bagdad, die op slechts een uur rijden ervandaan ligt. De Amerikanen coördineren daarnaast ook een aantal andere offensieven, onder meer op het Syrische IS-bolwerk Raqqa en de stad Manbij, vlakbij de Turks-Syrische grens.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.