buitenland

Geschokte reacties na dodelijke aanval op Jo Cox

16 juni 2016

De gewelddadige dood van het Britse parlementslid Jo Cox roept veel geschokte reacties op. De 41-jarige politicus werd donderdag op straat neergestoken –en geschoten, toen zij een bijeenkomst verliet met haar achterban in de bibliotheek van Birstall.

In de Britse politiek wordt met ontzetting en verslagenheid  gereageerd. Partijleider Jeremy Corbyn van Labour – tevens de partij van Cox – spreekt van een ‘verschrikkelijke moord‘ en prijst in een reactie haar ‘inzet voor de humaniteit en de maatschappelijke zaak’.

Neergeschoten Brits parlementslid Jo Cox is overleden. Volgens de politie overleed ze ter plekke. Lees meer >

Ruzie?

Tim Farron, voorman van de Liberal Democrats, spreekt van ‘verschrikkelijke aanval op onze vreedzame maatschappij’. ‘Een aanval op een gekozen afgevaardigde is een aanval op ons allemaal,’ zegt hij. Hij zal haar passie en authentieke manier van politiek bedrijven gaan missen.

Niet duidelijk is wat er nu precies is gebeurd, vanmiddag. Het is in elk geval bekend dat Cox door een man is neergestoken, en dat deze man ook diverse keren op haar heeft ingestoken. Volgens ooggetuigen zou Cox hebben willen bemiddelen in een ruzie, waarna een worsteling ontstond. Daarop zou zij zijn aangevallen.

Tragedie

‘De dood van Jo Cox is een tragedie. Ze was een betrokken en zorgzaam parlementslid,’ zegt premier David Cameron. Hij heeft zijn bezoek aan Gibraltar vanwege de tragische gebeurtenis afgezegd. ‘Diep geraakt om te horen dat Jo Cox is overleden,’ was de reactie van Nigel Farage. De campagnes in de aanloop naar het referendum over een Brexit zijn tot nader order opgeschort.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans was diep onder de indruk van Jo Cox, liet hij kort voor haar overlijden weten. Hij noemde de Labour-politica ‘een fantastische vrouw die altijd klaarstaat om mensen in nood te helpen’. ‘Ze spreekt zich uit als ze ongerechtigheid zag en geeft een stem aan mensen in Syrië’, aldus Timmermans op Facebook.

‘Ze is een voorbeeld en inspiratie voor velen.’ Timmermans’ gedachten en gebeden gaan uit naar haar man en hun twee kinderen. Ook zijn baas Jean-Claude Juncker is erg aangeslagen. Hij liet via Twitter weten diep geschokt te zijn door het nieuws over de ‘vreselijke aanval’ op Cox. Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz is ‘diep bedroefd’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.