Erdogan aangeklaagd voor oorlogsmisdaden tegen Koerden

27 juni 2016Leestijd: 1 minuut
Het Turkse leger botste in Cizre tegen de Koerden Foto: AFP

Een groep advocaten en activisten heeft de Duitse autoriteiten aangespoord een onderzoek te beginnen naar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Dat meldt onder meer ABC News. De groep richt zich vooral op de acties van Turkse veiligheidsdiensten in de Koerdische stad Cizre. Daar zou het Turkse leger tientallen Koerden hebben gedood, waaronder zo’n twintig Koerden die in brand werden gestoken nadat ze een maand waren opgesloten in een kelder. Volgens de advocaten is Erdogan schuldig aan de moorden.

Misdaden

De Turkse president wordt echter ook beschuldigd van een reeks misdaden tegen Koerden in Turkije. De Koerdische activistengroep Civaka Azad was een van de initiatiefnemers van de tenlastelegging. Verschillende mensenrechtenactivisten en –advocaten schaarden zich achter de groep.

Op maandag presenteerde de activistengroep de aanklacht in de vorm van een document van meer dan tweehonderd pagina’s in Berlijn. De Duitse autoriteiten zijn nu verplicht de aanklacht te onderzoeken en te kijken of er genoeg bewijs is voor een vervolging.

De Verenigde Naties hebben ook al aangegeven de beweringen te onderzoeken dat tientallen Koerden in Cizre werden gedood.