#Brexit

Voortijdig Britse verkiezingen na Brexit-overleg?

27 juni 2016Leestijd: 2 minuten

In Groot-Brittannië worden voorlopig nog geen parlementsverkiezingen gehouden. Volgens premier David Cameron zal zijn plaatsvervanger kiezen of de Britten in 2017 nog een nieuwe overheid mogen kiezen.

Volgens de Vaste Termijn-wet van 2011 mag de zittende premier bepalen wanneer nieuwe verkiezingen worden gehouden. Dat zal Cameron zelf dus niet doen, zegt de premier.

Brexit-regering

Nemen Eagle en Benn het op tegen Corbyn?Mogelijke opvolgers van Corbyn staan al klaar

Tijdens een vragenuur in het Britse parlement vroeg Nick Clegg, de voormalige leider van de Liberaal-Democraten en de oud-coalitiegenoot van Cameron, of voortijdige verkiezingen worden gehouden. ‘Zo’n 0.003 procent van de stemgerechtigden kiest nu een nieuwe premier,’ zei Clegg. ‘Dat kan niet. Er moeten nieuwe verkiezingen komen.’

Ongeveer 150.000 leden van de Conservatieve Partij zullen de opvolger van Cameron kiezen. Die persoon zal ook de premier van Groot-Britannië worden. ‘Het land heeft geen Brexit-regering gekozen in 2015,’ schrijft Clegg in de London Evening Standard.

Ook Graham Brady, de voorzitter van het 1922-comité van de Conservatieven, die opkomt voor de zogenaamde ‘backbenchers’, vindt dat er gewacht moet worden. ‘Dit zijn lastige beslissingen geworden en ze vragen om een beter beeld van de situatie. De overheid moet nu eerst aan de slag met het Britse vertrek uit de EU,’ zegt de politicus tegen Sky News.

Kopstukken

Geruststellende woorden van Boris Johnson: Britten en EU blijven verbonden

Het is wel duidelijk dat Groot-Brittannië heel andere politieke leiders krijgt. De Conservatieve Partij krijgt een nieuwe leider, terwijl bijna alle vooraanstaande schaduwminister van Labour zijn opgestapt. Op dinsdag stemmen Labour-parlementariërs over een motie van wantrouwen die is ingediend tegen hun leider Jeremy Corbyn.

In het Conservatieve kamp zijn Osborne en Johnson de grote kanshebbers voor de premiersambt. Maar ook de minister van Binnenlandse Zaken Theresa May zal zich naar verwachting verkiesbaar stellen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.