Berlijn weet het zeker: Erdogan bluft in strijd om migratiedeal

15 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Angela Merkel en Recep Tayyip Erdogan schudden elkaar de hand. Foto:EPA

De Duitse regering lijkt niet echt onder de indruk van de vele dreigementen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om de migratiedeal met de Europese Unie (EU) op te blazen. Het zou slechts bluf zijn.

Dat blijkt uit een reeks uitgelekte cables,  geheime diplomatieke e-mails, die in handen zijn van Politico. De e-mails schetsen een interessant beeld van discussies in diplomatieke kringen over de relatie met Turkije. ‘Het is gebral,’ schrijft Angela Merkels adviseur Uwe Corsepius aan een hoge Britse diplomaat over de uitspraken van Erdogan.

‘De EU moet rustig blijven, we kunnen dit onder controle houden,’ schrijft Corsepius in het geheime bericht. Met dit verwijst de adviseur naar de spanningen omtrent de migratiedeal van de EU met Turkije, die sinds maart dit jaar van kracht is.

Turkse deal wordt gewurgd, dat kon ook niet anders

Elkaar nodig

Een van de Europese beloften in ruil voor Turkse hulp bij het bestrijden van de migratiecrisis is het versneld invoeren van visumvrij reizen voor 79 miljoen Turken. Turkije voldoet voorlopig nog niet aan de gestelde voorwaarden. Zo wil de Turkse regering de controversiële antiterreurwetten niet aanpassen. Toch eisen ze nog steeds snelle visumliberalisering, anders blazen ze de hele migratiedeal op.

Berlijn is ervan overtuigd dat Turkije de EU uiteindelijk net zo hard nodig heeft als de EU Turkije. ‘Het is in Erdogans voordeel om de relatie met de EU werkende te houden,’ schrijft Corsepius.  ‘De visumliberalisering blijft een strategisch doel voor Turkije.’

Compromissen

Uit andere uitgelekte e-mails zou blijken dat Duitsland best bereid is om toe te geven aan de Turkse eisen, als de spanningen aan beide kanten wat zijn afgenomen. De Britten schrijven dat er aanwijzingen zijn dat ‘de Duitsers compromissen willen sluiten om de migratiedeal in leven te houden.’ Het aantal vluchtelingen dat Europa wist te bereiken is na het sluiten van het akkoord scherp gedaald.

Weg naar visumvrij reizen voor Turken wordt steeds lastiger

Eerder werd al bekend dat ook de Britten stappen willen nemen om de Turkse president Erdogan aan hun zijde te houden. Een mail gestuurd door de Britse ambassade in Ankara stelde voor om eigen regels in te voeren om Turken visumvrij naar Groot-Brittannië te laten reizen. Het leverde de Britse regering veel kritiek op, vooral van prominenten die zinspelen op een Brits vertrek uit de EU.

De Europese Parlementsleden hebben publiekelijk verklaard dat zij de Turkse eis voor visumliberalisering niet zomaar gaan accepteren. Eerst moet aan alle 72 voorwaarden worden voldaan, en zover is het nog niet, kwam woensdag naar buiten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.