buitenland

Politie Berlijn: migranten worden onderwereld ingezogen

18 juni 2016Leestijd: 2 minuten

De politie in Berlijn maakt zich zorgen over een mogelijke trend waarbij migranten in de stad worden geronseld door criminele bendes. In het zuidelijke district Neuköln werden meldingen gemaakt van bendes die jonge migranten ronselen als drugsdealers.

Zo zouden onder meer beveiligers van een gymzaal van een school migranten ronselen, schrijft The Financial Times op basis van verklaringen van politieagenten, die undercover naar die school gingen.

Trek

Volgens Arnold Mengelkoch, een Berlijnse politiecommissaris, gaat het hierbij niet om een incident. ‘Het wordt ons duidelijk dat criminele families op zoek zijn naar nieuwe werknemers voor zaken als drugshandel’. De drugshandel speelt zich vooral af op metrolijn 8 van de Berlijnse U-Bahn, waar ook nieuwe rekruten moeten worden ingezet. Het arme Neuköln is sowieso een trekpleister voor migranten, die daar 43 procent van de bevolking uitmaken.

Lees ook Gezinshereniging: nog eens half miljoen Syriërs naar Duitsland2016-04-04 00:00:00 epa05243458 Syrian refugees arrive at Hanover airport in Hanover, Germany, 04 April 2016. A group of 16 Syrian refugees arrived on a scheduled flight from Turkey under the agreement between the European Union and Turkey, which received earlier the first batch of migrants from Greece. Meanwhile, Greece started on 04 April sending so-called 'irregular migrants' back to Turkey in a one-for-one exchange for Syrian refugees in Turkish camps. EPA/HOLGER HOLLEMANN

Duitsland kampt nog altijd met problemen rondom de integratie van de 1 miljoen migranten die vorig jaar met de migratiestroom het land binnenkwamen. Vooral het vinden van woningen en werk voor de migranten verloopt stroever dan verwacht. De politie in Berlijn maakt zich dan ook zorgen dat de georganiseerde criminaliteit daarom extra allure heeft voor gefrustreerde migranten. Vooral illegale asielzoekers zouden hierdoor aangetrokken worden, aangezien zij geen perspectief hebben op legaal werk.

Etniciteit

De georganiseerde misdaad in Berlijn (drugshandel, prostitutie en mensenhandel) wordt gedomineerd door ‘Arabische clans’, die in de eigen taal kunnen communiceren met migranten. Volgens de politie komt het rekruteren van nieuwe leden voor criminele bendes op basis van etniciteit in de migratiecrisis steeds vaker voor.

De politie benadrukt dat tot dusver de instroom van migranten nog geen grote impact heeft gehad op de criminaliteitscijfers in Duitsland. In een rapport dat de Duitse federale politie eerder deze maand uitbracht blijkt dat het percentage misdrijven dat door migranten werd gepleegd, stabiel is gebleven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.