buitenland

Duitse zorgen over meer dan negentig haatmoskeeën

02 mei 2016

De Duitse geheime dienst geeft toe tientallen ‘achtertuinmoskeeën’ te volgen waar aanhangers zouden worden aangezet tot het voeren van de jihad. Gevreesd wordt dat er nog meer van dit soort extremistische gebedshuizen bestaan.

In totaal worden negentig moskeeën gevolgd door de geheime dienst, zegt het hoofd van het Duitse BfV maandag tegen de zender ARD. ‘We zijn bezorgd dat er nog veel meer islamitische gemeenschappen zijn in Duitsland die we in de gaten moeten houden.’

Volgens Maassen, die niet eerder in zoveel detail trad over het aantal extremistische moskeeën dat wordt gevolgd, gaat het vooral om kleinschalige ‘achtertuinmoskeeën’ waar in het Arabisch haat wordt gezaaid. Ook zouden de imams oproepen tot het voeren van de jihad. Mede daarom blijft de terreurdreiging in Duitsland onveranderd hoog.

‘Ontneem salafisten hun privilege, in belang van gewone moslims’

‘Hulp nodig van gematigden’
Toch benadrukt Maassen hoe belangrijk het is om niet alle moslims zomaar te veroordelen. ‘Wat we in Duitsland nodig hebben is een coalitie tegen het extremisme. Daarvoor hebben we juist de hulp van moslims in Duitsland nodig, van de gematigden die met ons mee willen vechten.’

Eerder pleitte CSU-politicus Andreas Scheuer ervoor dat imams hun preken alleen nog maar in het Duits mogen afsteken. De opmerkingen van het hoofd van de Duitse geheime dienst komen een dag nadat de rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) in het partijprogramma aankondigde dat ‘de islam niet bij Duitsland hoort’.

Voedingsbodem voor jihad

Ook in Nederland zijn extremistische gebedshuizen een probleem, gaf de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) aan in het jaarverslag. Vooral  de ‘onverdraagzame en polariserende boodschap’ die salafisten verspreiden, zijn een ‘voedingsbodem voor radicalisering naar het jihadisme’, aldus de veiligheidsdienst.

Afshin Ellian: Salafisme-rapport AIVD is zorgelijk en lachwekkend tegelijk

De Tweede Kamer wilde begin dit jaar van de regering weten of salafisme officieel kan worden verboden, maar het kabinet ziet daar geen heil in. Pas als moslimfundamentalistische organisaties de wet overtreden, kunnen die worden verboden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.