buitenland

‘EU krijgt alleen laagopgeleide Syriërs van Turkije’

21 mei 2016Leestijd: 2 minuten

Onder de vluchtelingendeal tussen Turkije en de EU krijgt Europa voor iedere migrant die terug naar Turkije wordt gestuurd een Syrische vluchteling terug. Maar Turkije wil de hoogopgeleide Syriërs voor zichzelf houden.

Hoogopgeleide vluchtelingen kunnen een verrijking voor onze samenleving zijn, zei COA-topman Gerard Bakker eerder. Volgens Bakker heeft een derde van de Syrische vluchtelingen in Nederland een academische titel.

Of die bewering klopt, is voorlopig moeilijk vast te stellen. Duidelijk is wel dat we voorlopig niet op hoogopgeleide Syriërs hoeven te rekenen.

Turkije

Turkije is namelijk niet van plan om vluchtelingen met een goede opleiding naar Europa te laten gaan, schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel.

Turkije en de EU bespreken op dit moment de details van de 1 op 1 uitruildeal van vluchtelingen. Voor iedere migrant die van de Griekse eilanden terug naar Turkije wordt gestuurd, krijgt Europa een Syrische vluchteling terug.

Lees ook: Duitsland maakte EU afhankelijk van dictator.

Hoogopgeleiden

De selectie van vluchtelingen wordt uitgevoerd door Turkije en dat land wil de gekwalificeerde Syriërs voor zichzelf houden.

Het Duitse weekblad schrijft dat Turkije de afgelopen weken meerdere hoogopgeleide kandidaten, die naar Duitsland of Nederland zouden worden gestuurd, plotseling heeft teruggetrokken.

Lees ook: EU werkt aan nieuwe Turkije-deal, zonder Turkije

Selectie

Turkije heeft de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR intussen laten weten dat academische geschoolde Syriërs niet meer onder de EU-deal zullen vallen.

Normaal gesproken wordt bij ‘resettlement’, het herplaatsen van vluchtelingen uit het Midden-Oosten in Europese landen, de selectie van vluchtelingen uitgevoerd door UNHCR. Maar Turkije heeft aangegeven bij deze deal de selectie zelf voor rekening te nemen. Anders is er geen deal, heeft Ankara laten weten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.