Schulz: ‘Erdogan maakt van Turkije een eenmansstaat’

23 mei 2016Leestijd: 2 minuten
De toon van Schulz richting Erdogan wordt steeds scherper - Foto: AFP/EPA

De recente acties van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn een ‘stuitende afwijzing van de waarden van Europa’. Ook maken ze een Turks lidmaatschap van de EU ‘effectief onmogelijk’.

Dat zegt voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz maandag in een interview met de Kölner Stadt-Anzeiger. Schulz laat zich in vergelijking met andere Europese politici steeds feller uit over het beleid van Erdogan.

Immuniteit

‘Turkije vormt zich onder Erdogan tot een eenmansstaat,’ zegt Schulz. Hij verwijst daarbij naar het opheffen van de immuniteit voor parlementsleden van de oppositie. Van die maatregel worden vooral leden van de pro-Koerdische HDP-partij het slachtoffer.

Ook is Schulz niet te spreken over de nieuwe Turkse premier Binali Yildirim, de opvolger van Ahmet Davutoglu. Yildirim is een trouwe bondgenoot van Erdogan, en heeft al aangegeven zich voor een machtsuitbreiding van de Turkse president te gaan inzetten.

Lees ook Erdogan eist: veel meer migranten naar Europa2016-05-10 20:40:43 President of Turkey Recep Tayyip Erdogan delivers a speech during a ceremony of Turkey's main private sector organisation, the Union of Chambers and Commodity Exchanges of Turkey (TOBB), in Ankara, on May 10, 2016. / AFP PHOTO / ADEM ALTAN

Erdogan wil een grondwetswijziging doorvoeren, waarbij de president ook de executieve macht in handen krijgt. Yildirim werd zondag unaniem door leden van de AK-partij verkozen als nieuwe premier. Het parlement, tevens gedomineerd door de AK-partij, moet dit nog wel goedkeuren.

Monopolie

Schulz herhaalde wat hij eerder meermaals zei over visumliberalisering: dat kan niet doorgaan tenzij Turkije aan alle 72 eisen van de EU voldoet. Daaronder valt ook een aanpassing van de anti-terreurwetgeving, iets wat Erdogan pertinent weigert te doen. ‘We moeten duidelijk maken dat we niet passief de monopolisering van de macht door één man zullen accepteren,’ aldus Schulz.

Hoewel hij zijn toon richting Erdogan verscherpt, is hij geen voorstander van het schrappen van de migratiedeal. De vluchtelingen zullen daar uiteindelijk de dupe van worden, zegt Schulz. ‘We moeten wel doorgaan met de samenwerking met Turkije, maar we moeten niet stil blijven’.

Erdogan en de Duitse bondskanselier Angela Merkel spreken elkaar maandag over de migratiedeal. Beide staatshoofden, evenals premier Mark Rutte, zijn aanwezig bij de World Humanitarian Summit in Istanbul. Rutte spreekt met Erdogan onder meer over de arrestatie van columniste Ebru Umar.