buitenland

Ontembaar vuur grijpt om zich heen in Canadese stad

05 mei 2016Leestijd: 2 minuten

Het Canadese Fort McMurray wordt geteisterd door een enorme brand. Het vuur woedt al sinds zondag, en 88.000 mensen zijn inmiddels de stad ontvlucht.

Ongeveer 1.600 gebouwen zijn compleet platgebrand en gevreesd wordt dat ook het vliegveld in de stad niet zal worden gespaard, meldt persbureau Reuters. Door de weersomstandigheden zou de brand onhandelbaar zijn.

Olie

Op webcambeelden van woensdagnacht is te zien hoe zwarte rook het vliegveld van Fort McMurray omsingeld. Fort McMurray ligt midden in een oliegebied in de regio Alberta. Een hotel ten noorden van de hoofdterminal van het vliegveld wordt al opgeslokt door vlammen. Ook op satellietbeelden is goed te zien hoe groot de brand daadwerkelijk is.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Gemeenten in de nabije omgeving worden nu geëvacueerd. De meeste mensen uit het gebied worden overgebracht naar het dorpje Lac La Biche, zo’n 250 kilometer ten zuiden van de plek waar de brand woedt.

Kamperen

Volgens Canadese autoriteiten heeft de brand zelf nog geen levens geëist, maar zijn er wel mensen omgekomen bij auto-ongelukken die zich tijdens de massa-evacuatie voordeden. Duizenden mensen zitten vast in arena’s, hockeyringen en oliekampen in afwachting van het blussen van de brand. 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook op de snelwegen rondom de stad kamperen mensen in hun auto. Het is de brandweer nog altijd niet gelukt om de enorme brand te blussen, die nu zo’n 7.500 hectare heeft verwoest. Volgens autoriteiten is het niet onwaarschijnlijk dat een groot deel van de stad permanent weggevaagd wordt.

De brand heeft nog geen oliefaciliteiten geraakt, maar de productie is door de grootschalige evacuaties wel gestokt. Er zijn nog delen van de stad die nog niet verwoest zijn, maar dat is slechts een kwestie van tijd, melden autoriteiten. De autoriteiten hebben een noodtoestand uitgeroepen, en verwachten dat het wildvuur te boek zal komen te staan als een van de duurste natuurrampen in de recente geschiedenis.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.