buitenland

‘Migranten doen Duitse misdaadcijfers stijgen’

22 mei 2016Leestijd: 2 minuten

De criminaliteitscijfers zijn in Duitsland vorig jaar met ruim 4 procent toegenomen. De grootste reden daarvoor is de toestroom van asielzoekers en illegalen.

Dat schrijft Der Taggespiegel zondag op basis van politiecijfers over misdrijven in 2015, die maandag worden gepubliceerd.

Illegaliteit

De cijfers worden maandag gepresenteerd door de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière. De stijging is vooral te wijten aan een toename in het aantal mensen dat illegaal in Duitsland verblijft. Zonder die mensen zou het aantal misdrijven in Duitsland op 5.9 miljoen stabiel zijn gebleven.

Lees ook ‘Europa krijgt alleen de laagopgeleide Syriërs’2016-04-23 18:06:24 Refugees try to catch a glimpse of the German Chancellor visiting the refugee camp on the Turkish-Syrian border in Gaziantep on April 23, 2016. German Chancellor Angela Merkel visited a refugee camp on the Turkish-Syrian border on April 23, kicking off a high-stakes visit aimed at boosting a month-old migrant deal plagued by moral and legal concerns. / AFP PHOTO / STR

In 2014 werden 157.000 gevallen van illegaal verblijf geregistreerd. Dat aantal is in 2015, met name door de grote migratiestroom naar Duitsland, meer dan verdubbeld: over 2015 ging het om 402.000 zaken van illegaal verblijf.

Toeristen

Of er ook een onevenredige toename is van niet-asiel gerelateerde misdrijven door migranten die 2015 binnenkwamen, is lastig te bepalen. Wel is duidelijk dat het aantal verdachten met een niet-Duitse afkomstig met 12.8 procent steeg naar 555.800  personen.

Niet bekend is welke van hen in 2015 als migrant naar Duitsland kwamen en of er mensen dubbel zijn geteld. Onder de groep van niet-Duitse verdachten zijn ook toeristen en criminelen die vanuit het buitenland opereren.

Er wordt in Duitsland reikhalzend uitgekeken naar de misdaadcijfers, vanwege de massa-aanrandingen in Keulen, die aan asielzoekers werden toegeschreven. De rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) stelt consequent dat asielzoekers meer dan gemiddeld betrokken zijn bij criminaliteit.

Tijdens het pinksterweekend werd melding gemaakt van soortgelijke aanrandingen op kleinere schaal tijdens het Berlijnse Karneval der Kulturen. Een aantal vrouwen werd daar door groepen mannen ingesloten,  en seksueel geïntimideerd en betast. Ook hier is het vooralsnog niet duidelijk of het om asielzoekers gaat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.