Meer macht voor Erdogan is ‘absolute topprioriteit’ voor nieuwe Turkse premier

22 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Binali Yildirim (midden) werd zondag unaniem gekozen als nieuwe premier - Foto: AFP

De beoogde nieuwe Turkse premier Binali Yildirim wil de huidige grondwet wijzigen om president Recep Tayyip Erdogan meer macht te geven. De grondwetswijziging is een ‘absolute topprioriteit’.

De congreshal stond bol van enorme posters van Erdogan, en overal waren filmpjes te zien van Erdogans tijd als premier en president, schrijft Hurriyet.

Davutoglu

‘De AK-partij heeft slechts een leider, en dat is onze president Recep Tayyip Erdogan’. Deze boodschap werd voorgelezen door de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag, die het congres voorzit.

Lees ook Boris Johnson wint prijs voor beledigen ErdoganTurkey's President Recep Tayyip Erdogan arrives to inaugurate the Diyanet Islamic Cultural Center in Lanham, Maryland on April 2, 2016. / AFP PHOTO / Olivier Douliery

Yildirim (60) is naar voren geschoven als opvolger van Davutoglu. Hij staat bekend als een trouwe bondgenoot van Erdogan. Hij is de enige kandidaat die de partij naar voren heeft geschoven, en werd op zondag door de leden van de AK-partij unaniem verkozen tot opvolger van Davutoglu. Het parlement moet er wel nog mee instemmen, maar die wordt tevens gedomineerd door de AK-partij.

In 2001 was Yildirim samen met Erdogan een van de mensen die de AK-partij stichtten. Daarna bekleedde hij een reeks politieke posities, waaronder vijfmaal minister van Transport, Zeevaart en Communicatie.

Brief

Een nieuwe grondwet geeft Erdogan executieve bevoegdheden, waarmee hij feitelijk de absolute macht in handen zou krijgen. Het is iets waar de president al geruime tijd op aanstuurt, en tevens iets wat de voormalige premier Davutoglu probeerde te blokkeren. Het is vermoedelijk de reden waarom Davutoglu het veld moest ruimen, al geeft hij dat nergens toe.

Erdogan schreef in aanloop naar het partijcongres van zondag een brief, waarin hij zijn eisen voor de volgende regering uiteenzet. ‘Ik geloof dat deze vreemde regel waarbij de president geen banden mag hebben met de politieke echelons snel zal worden verwijderd als onderdeel van ons doel om de grondwet en regering te hervormen,’ stond onder meer in zijn brief.