buitenland

Internationaal overleg om bloedbad Aleppo te stoppen

01 mei 2016Leestijd: 2 minuten

Op internationaal niveau wordt nu toch onderhandeld over een staakt-het-vuren rondom de Syrische stad Aleppo. Daar kwamen de afgelopen dagen zeker 250 burgers om het leven.

Rusland en de Verenigde Staten kondigden afgelopen vrijdag een ‘periode van stilte’ aan voor delen van de provincie Latakia en de hoofdstad Damascus. Daar zou tenminste een aantal dagen niet meer worden gevochten. Het tijdelijk staakt-het-vuren wordt gecontroleerd door zowel de Russen als de Amerikanen.

Nieuwe gesprekken
Maar de plek waar de laatste tijd de meeste gevechten plaatshadden, Aleppo, was geen onderdeel van het akkoord. De Russische generaal Sergey Kuralenko heeft zondag tegenover het Russische persbureau Interfax verklaard dat er nu toch gesprekken worden gevoerd om het geweld in de stad te stoppen. Er zou eenzelfde ‘periode van stilte’ moeten komen. De Amerikanen willen bovendien ‘safe zones’ instellen, plekken en buurten waar burgers veilig kunnen verblijven.

2016-04-28 10:44:55 TOPSHOT - People walk amid the rubble of destroyed buildings following a reported air strike on the rebel-held neighbourhood of al-Kalasa in the northern Syrian city of Aleppo, on April 28, 2016. The death toll from an upsurge of fighting in Syria's second city Aleppo rose despite a plea by the UN envoy for the warring sides to respect a February ceasefire. / AFP PHOTO / AMEER ALHALBI
Grote delen van Aleppo liggen in puin. Foto: AFP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry riep Rusland zaterdag op om de Syrische regering onder druk te zetten te stoppen met luchtaanvallen op rebellen. Hoewel het Syrische regime blijkbaar om de tafel wil, brachten verschillende facties van het Vrije Syrische Leger zondag juist een statement naar buiten waarin ‘regionale wapenstilstanden’ worden afgewezen. Ze zeggen het recht te hebben wraak te nemen voor het recente geweld van Assad.

Bloedbad
Het oosten van de stad is sinds 2012 in handen van rebellengroepen, de rest is onder controle van het Syrische regime van Bashar al-Assad. De afgelopen dagen vielen bij geweld tussen beide zijden meer dan 250 burgerdoden, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Veel bewoners durven niet meer naar buiten en hebben geen toegang tot elektriciteit of water.

Het Syrische regeringsleger plant een offensief in de steden Deir al-Zor en Raqqa, beiden in handen van terreurbeweging Islamitische Staat.
2014-09-23 08:22:58 An image grab taken from a video released by Islamic State group's official Al-Raqqa site via YouTube on September 23, 2014, allegedly shows Islamic State (IS) group recruits marching in an unknown location. The US-led coalition launched strikes against Islamic State militants besieging a Kurdish town in Syria as world leaders prepared for talks on September 24, 2014 at the UN on battling IS. AFP PHOTO/HO/ Islamic State group's Al-Raqqa site EDITORS NOTE: These images were obtained on September 23, 2014 from YouTube on the Islamic State group's official media site, in a video posted for propaganda purposes. == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==

Begin deze week deed VN-gezant Staffan de Mistura een klemmende oproep aan Amerika en Rusland om diplomatiek in te grijpen in Syrië. De in februari aangekondigde wapenstilstand tussen het Syrische regime en de gematigde oppositie stond op instorten, en ook de gesprekken over langdurige vrede verlopen zeer moeizaam.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.