buitenland

EU-miljoenen tegen migratie? Niger wil méér

03 mei 2016Leestijd: 2 minuten

Na Turkije wil ook Niger veel geld zien van de Europese Unie (EU). Het Afrikaanse land, dat fungeert als een ‘migratieknooppunt’, zegt zeker 1 miljard euro nodig te hebben om zo illegale migratie naar Europa tegen te gaan.

‘We willen financiële steun van de EU. Frankrijk en Duitsland,’ zei de minister van Buitenlandse Zaken Ibrahim Yacoubou tijdens een persconferentie in de hoofdstad van Niger, Niamey.

Hij werd daarbij geflankeerd door zijn Duitse en Franse collega’s, respectievelijk Frank-Walter Steinmeier en Jean-Marc Ayrault. Steinmeier zei dat hij even daarvoor, tijdens een ontmoeting met president Mahamadou Issoufou zijn hulp al had aangeboden. Het is zaak om de oorzaken van de migratiestroom vanuit Afrika ‘vroegtijdig’ te bestrijden, gaf ook Ayrault aan.

Minst ontwikkeld

Niger, een land met 18 miljoen inwoners en ex-kolonie van Frankrijk, ligt ingeklemd tussen landen als Nigeria. Algerije en Libië. Het is volgens de Verenigde Naties het minst ontwikkelde land ter wereld, en heeft ook nog eens last van de terreur van Boko Haram.

En het is een ‘migratiehub’: de Internationale Organisatie voor Migratie verwacht dat er minstens 100.000 migranten gebruik zullen maken van een transitroute door Niger. De stad Agadez fungeert als het knooppunt.  De migranten trekken via Niger veelal door richting Libië, alwaar zij de overtocht proberen te maken naar Europa – in de hoop verder noordwaarts te reizen.

Smokkelaars

De Europese Commissie stelde eerder 280 miljoen in het vooruitzicht voor landen in Afrika, met het doel om hun inwoners te ontmoedigen naar Europa te reizen. In april maakte de Commissie bekend dat de som nu daadwerkelijk wordt overgemaakt. Een deel ervan (zeker 42 miljoen) gaat naar Niger.

De miljoenen zijn bestemd voor het verbeteren van economische omstandigheden in landen als Niger, Senegal en Mali, bijvoorbeeld door het creëren van banen voor jonge Afrikanen. Uiteindelijk moeten mensen minder redenen hebben om de reis naar Europa te maken, en moet ook het werk van smokkelaars worden bemoeilijkt. Maar de autoriteiten in Niger willen dus dat er meer geld op de rekening wordt bijgeschreven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.