buitenland

Britse politie vernietigde gegevens van 800 terreurverdachten

27 mei 2016Leestijd: 2 minuten

De Britse politie is in de strijd tegen terrorisme flink de fout in gegaan. Door technische blunders blijken de afgelopen tijd de vingerafdrukken en DNA-gegevens van meer dan achthonderd terreurverdachten te zijn verwijderd.

Over die cijfers schrijft de Britse krant The Telegraph. De gegevens van 810 terreurverdachten zijn verdwenen, een tiende van alle terreurverdachten die door de Britse diensten worden gevolgd. 108 van de personen van wie de data kwijt is, staan bekend als acuut gevaarlijk. Het gaat om verdachten die weliswaar in de gaten worden gehouden, maar waar geen officiële aanklacht tegen is ingediend.

Vertraging
Britse privacywetgeving schrijft voor dat de politie gegevens van deze mensen maximaal zes maanden mag bewaren in hun anti-terreur-databank. De politie kan om uitzondering vragen als het gaat om zaken die de ‘binnenlandse veiligheid’ aangaan.

Dat ging in meer dan achthonderd gevallen niet goed, vooral door technische fouten en vertraging, zegt Alastair MacGregor, de Britse commissaris verantwoordelijk voor de opslag van biometrische data. ‘Het materiaal kon en had beter moeten worden bewaard,’ geeft MacGregor toe.

Gerry van der List: Pak terreur hard aan mét oog voor mensenrechten

De verdachten in kwestie zijn nog steeds met naam en toenaam bekend bij de Britse diensten, maar het onderzoek wordt door de ambtelijke fouten flink bemoeilijkt. Door middel van DNA-onderzoek kan de politie onder meer nauwkeurig nagaan hoe verdachten zich verplaatsen en kunnen personen worden verbonden aan de vondst van vuurwapens en explosieven.

Slecht voor vertrouwen
In Groot-Brittannië geldt het hoogst mogelijke terreurniveau en de onthulling heeft tot felle kritiek geleid van politici. Tim Loughton, parlementslid voor de conservatieve partij van premier David Cameron,  noemt het ‘onthutsend’. Zijn Labour-collega Keith Vaz stelt vast dat de acties van de politie ‘het vertrouwen van het publiek geen goed doet’.

Volgens MacGregor zijn de fouten bekend bij de Britse politie en zijn stappen gezet om de gegevens in het vervolg beter te bewaren. ‘Dit gaat niet nog een keer gebeuren,’ belooft de commissaris.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.