buitenland

Turkije trekt zich niets aan van berispend EU-rapport

14 april 2016Leestijd: 2 minuten

Als de Europese Unie niet snel met de visumversoepelingen voor Turkse burgers komt, dan gaat de migratiedeal niet door. Het land stopt dan met het accepteren van migranten die vanuit Griekenland worden teruggestuurd.

Dat dreigement uitte Volkan Bozkir, de Turkse minister van Justitie en het aanspreekpunt voor de EU donderdag, meldt Hurriyet.

Uitruil

‘Dit is een onderhandeling. Als er geen visumvrij reizen komt, dan is er ook geen uitruil van migranten,’ zei Bozkir tijdens een bezoek aan de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

De visumversoepelingen voor Turken in de Schengenzone maakt inderdaad onderdeel uit van de omstreden migratiedeal die vorige maand werd gesloten. Daarnaast ontvangt het land 6 miljard euro om de situatie in de Turkse vluchtelingenkampen te verbeteren. In ruil daarvoor mogen migranten die op irreguliere wijze Griekenland binnenkomen naar Turkije worden teruggestuurd. Voor elke migrant die terug naar Turkije gaat, mag het land vervolgens een erkende vluchteling aan Europa geven.

Bozkir verklaarde woensdag dat de Turken waarschijnlijk vanaf juni al gebruik kunnen maken van het visumvrije reizen. Dit zei hij na een meeting met minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders.

Kati Piri, de EU-rapporteur voor Turkije, is daar echter niet helemaal zeker van. Volgens haar is het nog maar de vraag of de versoepelingen nog voor de zomer worden doorgevoerd. ‘Turkije heeft in de afgelopen jaren vooruitgang geboekt maar er zijn nog wat technische zaken die eerst moeten worden afgehandeld voordat we de visa kunnen opheffen,’ aldus Piri.

Lees ook Leeft Turkije migratiedeal wel na? De Tweede Kamer betwijfelt het2016-04-08 12:43:56 People look on a Turkish ferry carrying second group of migrants deported from Greece to Turkey at the port of Dikili district in Izmiras on April 8, 2016. Greece deported a second batch of more than a hundred migrants to Turkey today under a controversial deal to stem mass migration as Germany announced a sharp drop in asylum claims. Police sources said a first boat left the Greek island of Lesbos carrying 45 Pakistani men, while a second carried 79 migrants, also mainly Pakistanis, back across the Aegean Sea where hundreds have lost their lives in a quest to reach Europe.   / AFP PHOTO / OZAN KOSE

Democratie

Het Europees Parlement bracht donderdag een rapport uit over onder meer de staat van de mensenrechten en democratie in Turkije. Het Parlement maakte daarbij een scherpe waarschuwing naar de AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan: de democratie en rechtsstaat in Turkije is aan het verslappen, zo luidt de conclusie. Daarmee brengt het land een mogelijk EU-lidmaatschap in gevaar.

Het rapport was vooral gericht op de persvrijheid en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, twee waarden waar Erdogan de afgelopen tijd aan heeft getornd. Vooral de illegale overnames van een aantal Turkse media, waaronder recentelijk de krant Zaman, baart de EU zorgen. Ook in Europa duldt Erdogan overigens geen kritiek: hij is vastberaden de komiek Jan Böhmermann te laten veroordelen voor het beledigen van een buitenlands staatshoofd, wegens een satirisch gedicht over Erdogan dat de cabaretier vorige week voorlas.

Daarnaast spreekt  het Parlement haar zorgen uit over de toename in geweld in het zuidoosten van Turkije, waar Erdogan verschillende operaties tegen de Koerdische PKK heeft laten uitvoeren.

Bozkir verwijst het gehele document naar de prullenbak omdat de woorden ‘Armeense genocide’ erin voorkomen: ‘we beschouwen het rapport als nietig,’ zei Bozkir, ‘er is geen moment in onze geschiedenis waar we ons voor schamen’. Turkije ontkent stellig dat er bij de dood van honderdduizenden Armeniërs in de nadagen van het Ottomaanse Rijk sprake was van genocide.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.