SPD zet Merkel onder druk voor Turkije-reis

17 april 2016Leestijd: 2 minuten
Merkel reist zaterdag naar Turkije - bron:EPA

Coalitiegenoot SPD verlangt van bondskanselier Angela Merkel (CDU/CSU) dat zij zich op bezoek in Turkije duidelijk uitspreekt vóór de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid. Merkel reist zaterdag naar Turkije, samen met Jean-Claude Juncker en Frans Timmermans.

De bestemming van deze trip is volgens Duitse media Gaziantep in het zuiden van Turkije, niet ver van een vluchtelingenkamp bij de grens met Syrië.

De SPD wil dus dat Merkel dit bezoek met beide handen aangrijpt om een en ander recht te zetten. ‘Zonder (…) basale vrijheden is democratie niet denkbaar. De Turkse regering moet dat ook inzien,’ zei de secretaris-generaal van de sociaaldemocratische partij, Katarina Barley, tegen Bild am Sonntag.

Bart de Wever, voorzitter van het Belgische N-VA en burgemeester van Antwerpen, is woedend over de rel met de Duitse komiek Jan Böhmermann en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij roept de Duitsers op om de tekst van de komiek over Erdogan ‘massaal te delen op Facebook, hoe smakeloos die ook is’. Meer lezen >

Knieval

De SPD vindt dat Merkel buigt voor de autocratische Erdogan, die het in het algemeen niet zo op satire heeft. Oppositiepartij De Groenen eisen van Merkel dat zij niet alleen duidelijk is wat betreft de woorden die zij kiest, maar dat zij ook iets doet. Arrangeer een ontmoeting met Erdogan-kritische journalisten, klinkt het uit die gelederen.

Ook veel Duitsers zijn het oneens met de beslissing van Merkel om komiek Jan Böhmermann eventueel te laten vervolgen. Of dat uiteindelijk ook echt gebeurt, ligt bij het Duitse Openbaar Ministerie. Uit een peiling van zondagskrant Bild am Sonntag blijkt dat twee derde van de Duitse bevolking Merkels knieval voor Turkije afwijst.

Verbod

Een boze Erdogan eist dat Böhmermann wordt vervolgd vanwege een satirisch gedicht dat de komiek eind maart voorlas op televisie. Böhmermann noemde Erdogan onder meer een schapen- en geitenneuker en een liefhebber van pedofilie. De Duitse wet kent een verbod op het beledigen van bevriende staatshoofden, maar de regering moet wel met vervolging instemmen.

Merkel liet vrijdag weten dat de aanklagers hun pijlen wat haar betreft op Böhmermann kunnen richten. Tegen de zin van de Duitse omroep ZDF, die al liet weten dat Böhmermann op alle steun kan rekenen als justitie een strafzaak tegen hem begint wegens het beledigen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. ‘We zullen hem bijstaan tot aan de hoogste rechter.’ De veelbesproken komiek zelf is ondergedoken, en heeft besloten voorlopig even niet op tv te verschijnen.