buitenland

Laat ‘IS-gekken’ geen nucleair materiaal in handen krijgen

01 april 2016Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president Barack Obama waarschuwt voor de gevaren van nucleair terrorisme. ‘Er is geen twijfel dat als deze gekken nucleair materiaal in handen krijgen, ze zo veel mogelijk mensen zullen doden’.

Dat zei hij vrijdag tijdens de opening van de Nuclear Security Summit, de internationale top over nucleaire veiligheid, in Washington. Regeringsleiders en staatshoofden uit meer dan vijftig landen zijn bij elkaar op de top.

Verdrag

Hij benadrukte dat terreurbeweging Islamitische Staat (IS) een specifieke interesse heeft in radioactief materiaal. Hij drong aan op internationale actie om dit type materiaal veilig te stellen: ‘geen enkel land kan dit alleen oplossen,’ aldus Obama. Ook Al-Qa’ida zou graag radioactief materiaal in bezit krijgen.

Obama denkt dat een verdrag over de fysieke bescherming van nucleair materiaal, dat door 102 landen is geratificeerd, het moeilijk maakt voor terroristen om dit materiaal in handen te krijgen. Hij verwacht dat het verdrag snel effectief zal zijn. Het gevaar van nucleaire wapens is volgens hem ‘meetbaar verlaagd’, maar de dreiging zou nog altijd blijven bestaan.

Zorgen

De zorgen over mogelijk gebruik van radioactief materiaal door terroristen zijn gegroeid, nadat bekend werd dat twee Belgische kerncentrales het oorspronkelijke doelwit waren van de Brussel-terroristen.

Simon Rozendaal: ‘Waarom zorgen over de Belgische kerncentrales onnodig zijn’

Eerder kwamen ook berichten naar buiten dat terroristen van IS in Irak nucleair materiaal in handen zouden hebben, en dat de terreurbeweging inmiddels weet hoe het radioactieve vuile bommen moet ontwikkelen. Naast terreurgroepen, staat ook de nucleaire ontwikkeling van Noord-Korea hoog op de agenda. De top eindigt vrijdagavond.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.