buitenland

NAVO en Rusland praten weer met elkaar, maar niet van harte

20 april 2016

De NAVO-Ruslandraad komt woensdag voor het eerst in twee jaar tijd weer bijeen in Brussel. Na oplopende spanningen moeten de gesprekken helpen om de relatie tussen de twee kampen langzaamaan te herstellen. De verwachtingen zijn laag.

De NAVO-Ruslandraad bestaat sinds 2002 en is opgericht om internationale veiligheidsproblemen te bespreken. Na de Russische annexatie van de Krim en inmenging in het conflict in Oost-Oekraïne trok de NAVO zich terug uit de gesprekken en besloot het tot de grootste troepenopbouw in Oost-Europa sinds het einde van de Koude Oorlog.

Sindsdien is er sprake van een gespannen relatie tussen de twee kampen. De afgelopen dagen nog vonden er twee militaire incidenten plaats, bijvoorbeeld toen een Russisch vliegtuig zeer dichtbij een Amerikaans marineschip in de Baltische Zee kwam. ‘Onverantwoord gedrag,’ reageerde NAVO-vicechef Alexander Verschbow.

Lage verwachtingen
Zowel NAVO als Rusland zegt publiekelijk weinig te verwachten van de gesprekken. ‘Er is geen positieve agenda, er zijn geen projecten die zullen leiden tot betere betrekkingen,’ zei de Russsiche NAVO-ambassadeur Alexander Gruschko woensdag tegen de Duitse krant Die Welt. ‘De NAVO heeft besloten om de relatie met ons om te vormen tot een van constante afschrikking.’

Rusland: ‘We zitten in een nieuwe Koude Oorlog’

NAVO-secretaris Jens Stoltenberg geeft juist Rusland de schuld voor de verslechterde relatie. ‘Zolang Rusland het internationaal recht niet respecteert kan er geen sprake zijn van business as usual.’

Elkaar nodig
Ondanks dat er zal worden gesproken over de situatie in Oekraïne en het naleven van het Minsk-akkoord stelt Stoltenberg een lage doelstelling voor de NAVO-Ruslandraad: een datum prikken voor nieuwe gesprekken.

Rusland en NAVO hebben elkaar eigenlijk hard nodig, vindt Jean-Marc Ayrault, de Franse minister van Buitenlandse Zaken. Volgens hem moet Rusland vooral worden verteld dat NAVO ‘geen bedreiging vormt voor Rusland’. Alleen zo kan de kans op ‘misverstanden’ worden verminderd, aldus de minister.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.