buitenland

Italië ziet Oostenrijks grenshek totaal niet zitten

28 april 2016Leestijd: 2 minuten

De Italiaanse regering heeft fel gereageerd op de nieuwe migratiewetgeving van Oostenrijk. Een van de voorgenomen plannen is het plaatsen van een hek bij de drukke Brennerpas.

‘Het opwerpen van obstakels is onacceptabel,’ zei de minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano op de Italiaanse zender Canale 5. Zulke beslissingen mogen niet zomaar door één EU-lidstaat worden genomen, voegde de minister toe. Premier Matteo Renzi noemde de plannen voor een hek ‘schaamteloos’. Donderdag heeft Alfano spoedoverleg in Rome met zijn Oostenrijkse ambtgenoot Wolfgang Sobotka.

Cijfers bevestigen: migratie vanuit Libië stijgt snel

Woensdag gaf de Oostenrijkse politie toe dat er een concreet plan ligt om een hek van zo’n 370 meter lang te bouwen bij de Brennerpas, de drukste grensovergang met Italië. Ook voerde het parlement een reeks maatregelen door, zoals het sneller verwerken van asielzoekers die kansloos zijn voor een verblijfsvergunning.

Als Oostenrijk een ‘noodtoestand’ uitroept moeten migranten binnen een uur terug worden gestuurd naar Italië. ‘We kunnen niet in ons eentje de last van de hele wereld op ons nemen,’ verdedigde Sobotka de maatregelen.

Nieuwe route
Oostenrijk zegt al langer de migrantenstroom niet meer aan te kunnen. Vorig jaar kwamen er meer dan 90.000 asielzoekers naar het land (per capita een van de hoogte aanvallen van alle EU-lidstaten), de meeste van hen via de Balkanroute. In reactie zette Oostenrijk de grens met Slovenië af met hekken.

Nu de route via de Balkan is afgesloten komen juist snel meer asielzoekers via Libië en Italië naar Oostenrijk. Midden april kwamen binnen een paar dagen opeens meer dan 6.000 migranten naar Italië, vooral Afrikanen. De Oostenrijkse regering schat dat dit jaar rond de 300.000 migranten de Libië-route naar Europa zullen nemen. Daarop besloot Oostenrijk al grenscontroles aan de grens met Italië in te voeren, tot grote onvrede van de Italianen.

Hoe de rechtse FPÖ de concurrentie in Oostenrijk verpletterde

Na de Oostenrijkse presidentsverkiezingen van afgelopen weekend is de druk om nieuwe anti-migratiemaatregelen te nemen alleen maar toegenomen. Totaal onverwachts kreeg Norbert Hofer, presidentskandidaat van de rechtse FPÖ, de meeste stemmen, terwijl de twee kandidaten van de regeringspartijen beiden werden uitgeschakeld en niet zullen deelnemen aan de beslissende ronde.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.