buitenland

IS-hackers zetten lijst duizenden New Yorkers online

29 april 2016Leestijd: 2 minuten

Hackers die zijn verbonden aan Islamitische Staat (IS) hebben persoonlijke informatie van duizenden inwoners van New York naar buiten gebracht. Met daarbij een kwaadaardige boodschap: aanhangers, val deze burgers aan.

Agenten hebben de mensen op de gepubliceerde lijst op de hoogte gebracht, maar het is niet duidelijk hoe concreet het gevaar is, meldt persbureau Reuters.

Militairen

Op de lijst zouden namen, huisadressen en e-mailadressen staan. Een aantal gegevens zou inmiddels achterhaald zijn. De FBI, de federale inlichtingendienst wil niets zeggen over de dreiging, maar laat alleen weten dat het regelmatig mensen waarschuwt als iets aan het licht komt tijdens een onderzoek.

Vorig jaar publiceerde een groep die eveneens is gelieerd aan de terreurbeweging namen, adressen en foto’s van honderd Amerikaanse militairen. Ook hierbij werd opgeroepen om hen om het leven te brengen.

Luchtsteun

Volgens Reuters heeft de Amerikaanse overheid sinds 2013 meer dan zeventig vermeende aanhangers van IS opgepakt. De terreurorganisatie controleert delen van Syrië en Irak, en claimt verantwoordelijk te zijn voor onder meer de aanslagen in Parijs (in november) en in Brussel (eind maart).

Het Syrische regeringsleger zou een offensief plannen in de steden Deir al-Zor en Raqqa, allebei in handen van IS. Raqqa is de zelfverklaarde hoofdstad van het kalifaat. Rusland staat het leger van Bashar al-Assad bij met luchtsteun.

Raqqa werd in 2014 ingenomen door IS en geldt sindsdien als het grootste IS-bolwerk in Syrië. Ook de oostelijke provincie Deir al-Zor is voor het grootste gedeelte in handen van de terroristen. Het Syrische leger voelt zich flink sterker en overweegt al sinds begin dit jaar om Raqqa…lees verder >

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.