buitenland

Iran paradeert trots met gevreesd raketsysteem

17 april 2016Leestijd: 2 minuten

In aanwezigheid van de hooggeplaatste leiders als de ‘gematigde’ president Hassan Rouhani heeft Iran zondag delen laten zien van het controversiële Russische raketsysteem S-300. Tijdens een militaire optocht in de Iraanse hoofdstad Teheran reden meerdere trucks voorbij met delen van het systeem.

De luchtdoelraketten zelf waren afwezig op de jaarlijkse ‘Dag van het Leger’, schrijft Jerusalem Post op basis van Fars News.

Afschrikking

Iran meldde begin deze maand al dat het de eerste delen van het raketsysteem had ontvangen van Rusland.  Volgens Rouhani hoeven de buurlanden zich geen zorgen te maken. De projectielen worden volgens hem alleen om defensieve redenen geplaatst. ‘Het is bedoeld om Iran te beschermen en het dient als afschrikking.’ Hij leek daarmee in de eerste plaats de Golfstaten te willen geruststellen.

‘Achter de schermen wordt gewerkt aan de opvolging van ayatollah Khamenei. Intussen nadert Iran de rand van de afgrond, en als de machtsstrijd verkeerd afloopt, kan dat desastreuze gevolgen hebben.’ Lees deze weblog van Afshin Ellian >

Door soennieten bestuurde landen als Qatar, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië (sinds jaar en dag aartsrivaal van Iran) vrezen het sjiitische Iran. Tegelijkertijd richtte hij zijn pijlen op Israël. ‘Het Iraanse leger is het Islamitische Leger dat moslimlanden beschermt tegen terrorisme en het Zionisme,’ zei Rouhani. Maar die hulp volgt alleen als deze landen er ook echt zelf om vragen, gaf hij aan.

Israël – dat geregeld wordt bedreigd door het Iraanse regime – heeft lang geprobeerd om de levering van het raketsysteem tegen te houden. De luchtdoelraketten kunnen een eventuele Israëlische aanval op nucleaire installaties onschadelijk maken, denken experts. Er zijn ook zorgen dat Syrië  en Hezbollah – bondgenoten van Iran, maar gezworen vijanden van Israël – (delen van) het systeem in handen krijgen.

Burgeroorlog

Juist dit weekeinde was EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini op bezoek in Iran. Het was lang geleden dat de Europese Unie en de Islamitische Republiek op zo’n hoog niveau met elkaar spraken. De gesprekken zijn een direct gevolg van het akkoord over het nucleaire programma dat in juli definitief werd bekrachtigd. Sindsdien zijn de verhoudingen tussen de EU en de Verenigde Staten enerzijds en Iran anderzijds meer ontspannen.

2016-04-16 07:26:31 European Union High Representative for Foreign Affairs, Federica Mogherini (2ndR) and her delegation meet with Iran's Foreign minister on April 16, 2016 in the capital Tehran. Mogherini, met Iran's Foreign minister Mohammad Javad Zarif as she arrived in Tehran on her first visit since a nuclear deal between Iran and world powers came into force as tensions surface over its implementation. / AFP PHOTO / ATTA KENARE
Mogherini (met hoofddoek) op bezoek in Iran – bron:AFP

Mogherini sprak over de Syrische burgeroorlog: ze wil dat Teheran druk uitoefent op Bashar al-Assad om hem te bewegen tot vrede in zijn land. De gesprekken over een oplossing van het conflict zijn de afgelopen tijd – weliswaar moeizaam  – opgestart.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.