buitenland

EU-lid mag streng zijn: geen baan, geen gezinshereniging

22 april 2016Leestijd: 2 minuten

Nederland kreeg in 2014 felle kritiek voor te strenge eisen bij gezinshereniging, maar het Europees Hof van Justitie oordeelt dat EU-lidstaten alle recht hebben om een inkomenseis te hanteren. Europees recht staat het zelfs toe een inschatting te maken of een asielzoeker een reële kans heeft op het vinden van een baan.

Dat zegt het Europees Hof van Justitie. De zaak draaide om een Marokkaanse asielzoeker met verblijfsvergunning, die zijn vrouw naar Spanje wilde laten komen.

De Spaanse autoriteiten weigerden zijn verzoek. De man had het jaar ervoor slechts 48 dagen gewerkt als bouwvakker en fruitplukker. Daarop kwamen de Spanjaarden tot de conclusie dat er maar een kleine kans was dat hij een vaste baan zou vinden.

Syp Wynia: Aanhoudende toestroom van migranten verscheurt samenleving

‘Meer dan redelijk’
De Spaanse rechter stelde de regering eerder al in het gelijk, en het EU-Hof volgt die uitspraak. Hoewel in de Europese wet niet staat beschreven dat lidstaten het toekomstig inkomen moeten inschatten, is dat ook niet verboden, oordeelde de rechtbank.

Bewijzen vragen aan een asielzoeker, zodat kan worden ingeschat of een migrant een jaar lang ‘financieel stabiel’ kan zijn, is ‘meer dan redelijk’. Doel moet zijn om te voorkomen dat nieuwe migranten afhankelijk worden van uitkeringen, aldus de rechter.

Lees ook: Zeventig procent van asielzoekers mag blijven

Nederland was te streng
In 2014 werd Nederland nog op de vingers getikt door het College voor de Rechten van de Mens voor het hanteren van een te strenge inkomenseis. De regels voor gezinshereniging zouden strijdig zijn met Europese wetgeving, vooral omdat Nederland een strikt minimuminkomen hanteerde. In dat jaar werd ongeveer de helft van de aanvragen afgewezen.

Staatssecretaris van Asiel Klaas Dijkhoff (VVD) kondigde aan de regels te versoepelen en afgelopen jaar willigde de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) iets meer dan 80 procent van de 28.000 aanvragen voor gezinshereniging in. Als een asielzoeker binnen drie maanden na het ontvangen van een verblijfsvergunning gezinshereniging aanvraagt, hoeft niet worden aangetoond dat hij of zij voldoende inkomen heeft. Na die drie maanden bestaat die inkomenseis wel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.