buitenland

EU-fractie vindt AfD te radicaal en zet partij buitenspel

13 april 2016Leestijd: 2 minuten

Felle uitspraken in de migratiecrisis hielpen het Duitse Alternative Für Deutschland (AfD) naar een grote overwinning in deelstaatverkiezingen, maar in Brussel leidde het tot harde kritiek. De conservatieve fractie in het Europees Parlement zette het laatste AfD-lid zelfs uit de fractie.

Europarlementariërs Beatrix von Storch en Marcus Pretzell zeiden publiekelijk dat de Duitse politie in geval van nood op migranten mag schieten. Volgens Von Storch, tevens vicevoorzitter van het AfD, moet dat ook gelden voor vrouwen en kinderen die illegaal de Duitse grens oversteken.

Te rechts
Onacceptabel, vond Peter van Dalen (ChristenUnie) van de conservatieve ECR-fractie, waarin de partij van de Britse premier David Cameron de grootste speler is. De motie van Van Dalen om Marcus Pretzell uit de fractie te zetten, werd dinsdagavond door een grote meerderheid aangenomen. Von Storch stapte na politieke druk zelf op: ze sloot zich vorige week aan bij de EU-fractie van UKIP-leider Nigel Farage.

Lees ook: Alternative für Deutschland duikt in het gat rechts van Merkel

‘Het AfD hoort niet thuis in de ECR,’ zegt Van Dalen. ‘Deze partij schuift steeds verder op naar rechts. Ik ben benieuwd waar dit eindigt, maar goed voor Europa en Duitsland is het niet.’ Zijn collega-parlementariër Arne Gericke noemt het verbannen van AfD in Der Spiegel een stap die ‘eigenlijk te laat’ is genomen.

Grote overwinning
Sinds de zomer van 2015 is het AfD veranderd van een eurosceptische partij naar een groep die zich vooral mengt in de discussie over migranten. De politici van het AfD lieten zich veelvuldig zeer kritisch uit over het beleid van bondskanselier Angela Merkel, wat mede tot een grote overwinning leidde bij deelstaatverkiezingen in maart dit jaar.

Na de Europese verkiezingen in 2014 kwam het AfD in een klap met zeven parlementariërs in het Europees parlement. Ze sloten zich aan bij de conservatieve EU-fractie, de derde grootste groep in het Europees parlement. Vijf van hen wisselden van fractie toen het AfD na een politieke strijd in eigen land in twee delen splitste.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.