buitenland

Dodental loopt snel op na aardbeving Ecuador

17 april 2016Leestijd: 2 minuten

Het dodental van de aardbeving die Ecuador zaterdagavond trof loopt snel op. De teller staat inmiddels op 77 doden en meer dan vijfhonderd gewonden, zei vicepresident Jorge Glas.

De regering verwacht dat het dodental in de loop van zondag nog verder oploopt.

Naschokken

De beving met een kracht van 7,8 was de ergste in tientallen jaren in het land en werd gevolgd door 55 naschokken. Het epicentrum lag voor de kust, op zo’n twintig kilometer diepte, maar de beving werd honderden kilometers verderop in de hoofdstad Quito gevoeld. Meteen na de aardbeving was een tsunamiwaarschuwing van kracht voor Ecuador en Colombio, maar het gevaar daarvoor is grotendeels weer voorbij.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

President Rafael Correa heeft de noodtoestand uitgeroepen en is eerder teruggekeerd van een bezoek aan Vaticaanstad. ‘Alles kan herbouwd worden, maar verloren levens komen niet terug. Dat doet het meeste pijn,’ zei Correa vanuit Rome. Hulpverleners zijn massaal uitgerukt om mensen onder het puin vandaan te halen.

Zonder stroom

Op sociale media verschijnen beelden van verschillende gebouwen die in Ecuador zijn ingestort, waaronder een brug in Ecuadors grootste stad Quayaquil en een luchtverkeerstoren op het vliegveld Manta. Door de beving kwam een deel van Quito, zonder stroom te zitten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Een olieraffinaderij in de buurt van het epicentrum is uit voorzorg gesloten. De aardbeving in het Zuid-Amerikaanse land komt nadat ook Japanners de afgelopen dagen de aarde voelden trillen. Bij twee aardbevingen met een kracht van 7,3 en 6,6 kwamen daar meer dan veertig mensen om het leven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.