buitenland

China stopt Panama Papers gewoon in doofpot

05 april 2016Leestijd: 2 minuten

De ene na de andere prominent wordt genoemd in de Panama Papers – en vermoedelijk zullen er nog wel wat onthullingen volgen. Ook China wordt geraakt, maar dat land probeert de zaak angstvallig te verbergen.

De toegang tot de Panama Papers – via de website van het International Consortium of Investigative Journalists – het genootschap dus van samenwerkende onderzoeksjournalisten – is vanuit China niet te raadplegen.

Waarschuwing

De autoriteiten hebben de site geblokkeerd. De in Hongkong opererende nieuwswebsite China Digital Times meldt dat China heeft bevolen alle verwijzingen naar het inmiddels veelbesproken onderzoek uit berichten van de lokale media te verwijderen. De zoekopdracht ‘Panama Papers’ in het Chinees leidt volgens Reuters naar een waarschuwing dat de resultaten ‘mogelijk niet in overeenstemming zijn met de geldende regels en wetten en dus niet kunnen worden getoond’.

Belastingontwijking is niet illegaal, wel oneerlijk. Lees dit commentaar van Jean Dohmen >

Alleen berichten over de betrokkenheid van topsporters zijn voor iedereen zichtbaar. De Global Times, een krant die is verbonden aan de heersende Communistische Partij, beschuldigt westerse media er dinsdag van onthullingen als die van de Panama Papers te gebruiken om politici en bestuurders buiten het Westen te beschadigen. Peking wijst alle beschuldigingen, dat kringen rond partijprominenten betrokken zijn bij het doorsluizen van geld naar belastingparadijzen, resoluut van de hand.

Corruptie

De onthullingen zorgen inmiddels ook voor de eerste ‘slachtoffers’. Het hoofd van de Chileense afdeling van corruptiewaakhond Transparency International heeft ontslag genomen omdat zijn naam in de documenten valt. Gonzalo Delaveau wordt niet rechtstreeks beschuldigd van belastingontduiking of andere delicten, maar zou wel banden hebben met vijf offshorebedrijven die in de gelekte documenten van het Panamase advieskantoor Mossack Fonseca worden genoemd.

Alle vijf zijn ze gevestigd in de Bahama’s, een bekend belastingparadijs. Delaveau liet in een vraaggesprek met een Chileense radiozender weten dat hij ‘uiterst verrast’ was door de ‘grauwe, duistere kant’ van de Panamese belastingfirma.

Topman Panamese belastingfirma zag de bui al hangen. ‘De aap is nu uit de mouw.’ Lees hier hoe dat zit >

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.