buitenland

Al-Nusra schiet Syrische straaljager neer bij Aleppo

05 april 2016Leestijd: 1 minuut

Islamistische rebellen hebben dinsdag ten zuiden van de Syrische stad Aleppo een gevechtsvliegtuig uit de lucht geschoten. Het zou gaan om een Syrische SU-22.

Dat meldt persbureau AFP op basis van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Luchtaanvallen

Het leger van president Bashar al-Assad heeft inmiddels bevestigd dat het om een Syrisch gevechtsvliegtuig gaat. Een woordvoerder van het Kremlin meldde dat Rusland op dinsdag geen luchtaanvallen heeft uitgevoerd.

Het toestel werd geraakt door een luchtdoelraket, waarna de piloot gevangen werd genomen. Ook werd het vliegtuig met machinegeweren beschoten.

Op sociale media circuleren beelden van de piloot na de crash. Hij schijnt nog te leven. Volgens de eerste meldingen zagen getuigen een voltreffer en kwam de straaljager neer in het bergachtige gebied van Talat al-Iss.

Lees ook IS staat centraal, maar is het gevaar van Al-Nusra niet groter?alnusravlag

Wapenstilstand

Het Al-Nusra Front, een islamistische factie die wordt gelinkt aan Al-Qa’ida, verdreef vorige week vrijdag de Syrische regeringstroepen uit het gebied en wist daarmee het gebied te veroveren . Sindsdien voeren Syrische en Russische gevechtsvliegtuigen bombardementen uit op de islamisten in dat gebied.

Het Al-Nusra Front maakt geen deel uit van de eerder tot stand gekomen wapenstilstand tussen Syrië en de ‘gematigde’ Syrische oppositie. Het staakt-het-vuren werd eind februari gesloten, en sindsdien zou er een afname zijn in het aantal burgerdoden. De terreurbewegingen Islamitische Staat (IS) en Al-Nusra vormen een uitzondering op de wapenstilstand: die mogen nog gebombardeerd worden.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.