Zetten Clinton en Trump reeks overwinningen voort?

26 april 2016Leestijd: 2 minuten
Clinton is vooral favoriet in Pennsylvania, maar Sanders komt steeds dichterbij Foto: AFP

De presidentskandidaten in de Verenigde Staten kunnen in vijf staten gedelegeerden voor zich winnen op dinsdag. In het noordoosten van het land, vooral in Pennsylvania, staat veel op het spel voor de kanshebbers in zowel het Republikeinse als het Democratische kamp.

Na de voorverkiezingen in New York, een strategisch gezien belangrijke staat voor de kandidaten, richten de Amerikanen hun blik nu op Rhode Island, Connecticut, Pennsylvania, Delaware en Maryland.

Koplopers

In totaal zijn er voor de Democraten 384 gedelegeerden te ‘winnen’, en voor de Republikeinen 172. Hillary Clinton en Bernie Sanders zullen zich waarschijnlijk vooral concentreren op Pennsylvania, waar ze bijna 189 gedelegeerden voor zich kunnen winnen.

Derk-Jan-Eppink-76x76Derk Jan Eppink: Clinton en Trump, Godzilla en King Kong

Ook in deze staten worden koplopers Clinton en Donald Trump verwacht te winnen. Hoewel Ted Cruz en Republikeinse hekkensluiter John Kasich een deal hebben gesloten om samen te proberen de opmars van Trump in te perken, wordt van ‘the Donald’ verwacht weer veel gedelegeerden binnen te halen.

Volgens een peiling van Public Policy Polling (PPP) die op zondag werd gepubliceerd, kan Trump zelfs in alle vijf staten winnen van zijn samenspannende rivalen. De miljardair heeft minder dan vierhonderd van de overgebleven gedelegeerden nodig voor een directe nominatie. Toch hoopt de conservatieve Cruz op een open conventie, waar de Republikeinse partijtop een genomineerde kiest.

Voorsprong

NaamloosBoek: Einddoel Witte Huis – Hoe de Amerikanen hun president kiezen van Koen Petersen

Voor Clinton is een overwinning op dinsdag minder vanzelfsprekend. In Pennsylvania en Maryland heeft ze een grote voorsprong op Sanders, maar zeker in Connecticut en Rhode Island kan de socialist het haar nog moeilijk maken.

Volgens Tom Jensen, de directeur van PPP komt Sanders steeds dichter bij Clinton, die eerst nog het idee had dat ze ruimschoots voorstond. ‘Hoewel Clinton kan rekenen op een flinke meerderheid in Pennsylvania, is haar voorsprong ook daar veel kleiner in recente peilingen dan in de afgelopen weken,’ zegt Jensen.