buitenland

Rechter geeft Breivik gelijk over schending rechten

20 april 2016Leestijd: 2 minuten

Terrorist Anders Breivik heeft een rechtszaak tegen de Noorse staat gewonnen. Breivik, sinds 2012 in de gevangenis, beweerde dat de staat zijn mensenrechten schond door hem af te scheiden van andere gevangenen en bezoek te beperken.

Door zijn isolement in de gevangenis ging zijn geestelijke conditie achteruit, volgens de rechtbank. Breivik zei dat het gebrek aan contact met anderen een schending van mensenrechten is.

Veiligheid

De Nederlandse apostel van Breivik Meer>

In zijn gevangenis in het Noorse Skien heeft Breivik drie cellen voor zichzelf, een voor slapen, een voor studeren en werken, en een kleine fitnessruimte. Ook wordt hij voorzien van een TV, Sony Playstation, kranten en boeken, maar omdat hij weinig contact heeft met de buitenwereld, vindt de Noor dat zijn mensenrechten worden geschonden.

Het ministerie van Justitie zei dat zijn beperkte toegang tot gemeenschappelijke ruimtes vooral voor zijn eigen veiligheid is. Breivik staat namelijk bekend als de meest gehate man in Noorwegen, en zou dus gevaar lopen bij andere gedetineerden.

Gevangenen hebben het recht beschermd te worden tegen ‘onmenselijke of vernederende behandelingen en straffen’, zei rechter Helen Andenaes Sekulic. ‘Dat geldt net zo goed voor terroristen en moordenaars.’

Breivik klaagde de staat ook aan voor het schenden van zijn recht op een privé- en familieleven maar de staat werd hiervan vrijgesproken door Sekulic. De rechtszaak werd ter bescherming van Breivik gehouden in de gymzaal van de gevangenis.

De slaapcel van Breivik Foto: AFP

Levenslang

Zijn advocaat Øystein Storrvik zei voorafgaand aan de uitspraak van de rechter dat de rechtszaak van groots belang is voor de terrorist omdat hij waarschijnlijk de rest van zijn leven in de gevangenis doorbrengt.

Breivik werd in 2012 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 jaar, de zwaarste straf in Noorwegen, omdat hij een autobom in Oslo liet ontploffen en een bloedbad aanrichtte op het eiland Utøya. In totaal kwamen 77 personen om het leven. Na zijn gevangenisstraf zal opnieuw worden beoordeeld of hij een gevaar vormt voor de Noorse samenleving.

De Noor gaf zijn radicaal politieke en racistische motieven toe na de aanslag. De gerechtspsychiaters verklaarde hem ontoerekeningsvatbaar. Door Breiviks mentale omstandigheden en door het gevaar dat hij loopt als hij vrijuit gaat, blijft de terrorist naar alle waarschijnlijkheid zijn hele leven achter de tralies.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.