#American Dreamers

Wisconsin: zorgt Trump voor een verrassing?

05 april 2016

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump staat er nog altijd riant voor  wat betreft het aantal staten dat hij op zijn naam heeft geschreven. Maar deze week beging hij ook een aantal fouten. Hoe gaat dat aflopen bij de voorverkiezingen in Wisconsin, een staat in het noorden van de Verenigde Staten?

Het was in elk geval een roerige week voor de Republikeinse kandidaat, favoriet voor de nominatie in de race om het Witte Huis.  Trump had het zelf ook wel door. ‘Was dit mijn beste week? Dat denk ik niet,’ zei hij zondag tegenover Fox News.

Vrouwenprobleem

Hij zei vorige week dat abortus strafbaar moet worden – ook voor de vrouw die het ondergaat – maar trok die bewering binnen een paar uur al weer in. Ook was er controverse over een niet zo geslaagde foto van de vrouw van Ted Cruz, zijn grootste rivaal, met daarnaast een beeld van zijn eigen Melania.

Opnieuw een storm van kritiek, en wederom geluiden dat Trump seksistisch zou zijn. De Republikein heeft er zich niet populairder op gemaakt bij het vrouwelijk deel van het electoraat. De kwestie met zijn tegenstrijdige uitspraken toont Trumps ‘vrouwenprobleem’. Dinsdag zijn er nieuwe voorverkiezingen, ditmaal in de noordelijke staat Wisconsin, qua inwonertal (minder dan 6 miljoen inwoners) een niet al te grote staat.

Binnen een paar uur kreeg de Republikeinse koploper Donald Trump het voor elkaar om zo’n beetje iedereen in Amerika tegen zich te krijgen met tegenstrijdige opmerkingen over abortus. Zijn aanzien bij vrouwen liep zo een nieuwe deuk op. Lees meer >

Gat

Maar toch: het is een goede indicatie voor hoe Trump er nu precies voor staat. De peilingen bieden wat dat betreft weinig hoop: hij legt het af tegen Cruz, maar heeft het grote gat (zo’n 10 procent) inmiddels al wat verkleind. Inmiddels ligt het verschil tussen de 5 a 7 procent, en dus behoort een verrassing nog altijd tot de mogelijkheden.

In Wisconsin wonen veel christelijke conservatieven, en die stemmen doorgaans liever op Cruz dan op Trump  – laatstgenoemde hield er in het verleden nog wel eens progressieve standpunten op na. En er is natuurlijk ook nog een andere kandidaat, John Kasich. Maar veel kans wordt hem niet toegedicht. In de peilingen loopt hij ver achter op Cruz en Trump, die hem dan ook al opriepen de strijd te staken. Kasich wil daar niets van weten. ‘Zo werkt dat niet,’  tweette hij als reactie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.